Collège de France

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francouzská kolej
Collège de France
Logo univerzity
Logo
Datum založení1530
Další informace
AdresaPaříž, Francie
Uliceplace Marcelin-Berthelot a Rue Saint-Jacques
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíCouperinovo konsorcium, Fédération et Ressources sur l'Antiquité, ORCID a Univerzitní agentura frankofonie
www.college-de-france.fr
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Collège de France (česky Francouzská kolej) je francouzská instituce, věnovaná vědám. Sídlí v PařížiLatinské čtvrti (Quartier Latin) na Rue des Écoles, poblíž staré Sorbonny. Její historie začíná rokem 1530. Má statut tzv. grand établissement.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiálním posláním Collège de France je „učit vědění, které právě vzniká“ (Enseigner le savoir en train de se faire), moderně řečeno spojovat bádání a výuku. Má 54 profesorských míst, rozdělených do pěti oblastí:

Collège de France pořádá pravidelné přednášky přístupné veřejnosti, nemá však žádné zapsané studenty, žádné studijní obory a neuděluje žádné tituly. Většina, ale ne všichni profesoři jsou Francouzi, dvě místa se vždy obsazují hostujícími profesory. Když se nějaké místo uvolní, rozhoduje sbor profesorů o tom, kdo na ně má být povolán. Profesura na Collège de France je ve Francii vrcholem vědecké kariéry.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1530 založil král František I. na radu svého knihovníka, humanisty G. Budého Královskou kolej nebo také Kolej tří jazyků, protože se zde zpočátku vyučovala řečtina, hebrejština a latina. Profesoři byli hmotně zajištěni, později k oborům přibylo právo, matematika a medicína. Po revoluci roku 1789 se kolej přejmenovala na Národní kolej a od roku 1870 na Collège de France. Jejím heslem je od založení Docet omnia (Učí všemu).

Slavní profesoři[editovat | editovat zdroj]

Mezi profesory na Collège de France byly a jsou následující osobnosti:

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]