Cofidis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cofidis a.s.
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost [1]
Datum založení2004
SídloPraha, Česko
Adresa sídlaVilleneuve-d'Ascq, 598 66, Francie
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Rozsah působeníČesko
Oblast činnostijiné rozdělení úvěru
Produktyfinanční služba
Službyspotřebitelské účelové i neúčelové úvěry
Mateřská společnostCofidis Participation
Identifikátory
Oficiální webwww.cofidis.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cofidis a.s. je nebankovní finanční společnost, která se specializuje na poskytování spotřebitelských úvěrů a nebankovních půjček. Cofidis a.s. patří do mezinárodní finanční skupiny COFIDIS Participation, která zastřešuje 3 značky: Cofidis; Créatis - lídra na francouzském trhu v oblasti konsolidace úvěrů; a Monabanq - francouzskou online banku nové generace. Celá skupina zahrnuje dohromady 4 300 zaměstnanců.

Charakteristika společnosti[editovat | editovat zdroj]

Společnost Cofidis a.s. je součástí mezinárodní finanční skupiny COFIDIS Participation a od roku 2008 je stoprocentně vlastněna mateřskou francouzskou firmou se základním kapitálem 391 614 000 Kč [2]. Společnost Cofidis a.s. se specializuje na poskytování spotřebitelských úvěrů prostřednictvím internetu či po telefonu.

Společnost Cofidis poskytuje jak účelové úvěry pro nákup konkrétního zboží, tak i neúčelové – bez udání důvodu. Dále nabízí konsolidaci, partnerský úvěr, revolvingový úvěr, novomanželskou úvěr apod. U všech typů úvěrů je možné sjednat pojištění pro případy: ztráta zaměstnání, dočasná pracovní neschopnost, úplná a nezvratná ztráta samostatnosti a úmrtí. Od roku 2011 Cofidis nabízí produkt iplatba[3] určený pro nákupy na splátky z eshopů.

V indexu etického úvěrování připravovaném společností Člověk v tísni [4] se Cofidis ČR pravidelně umísťuje na čelních pozicích v rámci nebankovního sektoru. V letech 2008 a 2010 byl v indexu na prvním místě. V rámci studie Navigátor Bezpečného úvěru (2011) byla společnost Cofidis zařazena mezi značkové nebankovní domy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Finanční skupina Cofidis vznikla ve Francii. V současnosti podle svých oficiálních stránek působí v 8 zemích: Belgie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Česko, Slovensko a Maďarsko [5]. Finanční skupina COFIDIS Participation je zastoupena dvěma akcionáři: jednou z nevýznamnějších evropských a francouzských bank Banque Fédérative du Crédit Mutuel a mezinárodní skupinou specializující se na online prodej 3 Suisses International, která je také minoritním vlastníkem.

V České republice společnost Cofidis a.s. nabízí své finanční služby od roku 2004, kdy se v roce 2005 stala jedním z prvních poskytovatelů online úvěrů na českém trhu. V následujících letech se stala členem České leasingové a finanční asociace [6] a vyhrála 1. místo v Indexu etického úvěrování. Objem poskytnutých půjček činil v prvních 9 měsících roku 2007 584 mil. Kč, čímž se firma řadila na 12. místo podle objemu poskytnutých spotřebitelských úvěrů.

Cofidis s.r.o. získala 16. února 2018 licenci nebankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů od České národní banky, kterou má povinnost mít od června 2018.[7]

Cofidis s.r.o. změnila 1.1.2023 právní formu a stala akciovou společností COFIDIS a.s.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Společnost je vlastníkem profesionální cyklistické stáje Cofidis,[8] kterou v letech 2004, 2007 a 2012[9][10] provázely dopingové skandály.[11][12]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Cofidis a.s. – profil společnosti z ARES - přehled vybraných ekonomických subjektů [online]. Dostupné online. 
  2. Úplný výpis z Obchodníku rejstříku [online]. Dostupné online. 
  3. http://iplatba.cz/
  4. Člověk v tísni - Index etického úvěrování [online]. Dostupné online. 
  5. Cofidis ve světě - oficiální stránky [online]. [cit. 2015-02-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-02-04. 
  6. ČLFA - profil společnosti Cofidis s.r.o. [online]. Dostupné online. 
  7. Změny v nebankovních půjčkách. Končí přechodné období pro poskytování úvěrů. Peníze.cz. Dostupné online [cit. 2018-05-30]. 
  8. Ve světě i v Česku se přes internet půjčuje stále více - COFIDIS cyklistický tým má proto na dresech zcela nové motto [online]. Dostupné online. 
  9. Článek na sportdome.nl [online]. Dostupné online. 
  10. Článek na sbs.com.au [online]. [cit. 2013-02-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-13. 
  11. Cyklisté stáje Cofidis zatčeni kvůli dopingu [online]. Dostupné online. 
  12. Tour de France: Další doping [online]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]