Codemasters

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Code Masters)
Codemasters
Základní údaje
Právní formaprivate company limited by shares
Datum založení1986
Adresa sídlaWarwickshire, Spojené království
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostiherní průmysl
Produktysoftware
MajitelElectronic Arts
Dceřiná společnostSlightly Mad Studios
Identifikátory
Oficiální webwww.codemasters.com
ISINGB00BFWZ2G72
LEI213800NOITSDQVNP5W91
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Codemasters (dříve Code Masters) je britská softwarová společnost, založená v roce 1986 Richardem Darlingem, jeho bratrem Davidem Darlingem a jejich otcem Jimem Darlingem. Od května roku 2005 je výkonným ředitelem Rod Cousens. Vyrábí počítačové hry.

Vývoj společnosti[editovat | editovat zdroj]

Již od roku 1982 vlastnila Darlingova rodina společnost Galactic Software, která ale nezaznamenala takový úspěch jako Codemasters. V úplných začátcích po roce 1986 společnost Codemasters vyvíjela hry pro 8bitové počítače ZX Spectrum. Jedním z výrobků Codemasters pro tuto platformu byla i oblíbená série Dizzy.

Od roku 1992 Darlingové omezili prodej jejich levných her ve prospěch dražších, ale také kvalitnějších projektů. S vymizením trhu her pro 8bitové počítače se společnost soustředila na hry pro konzole a také 16bitové počítače. Darlingové ukončili sérii jejich levných (budgetových) her Dizzy a zažili úspěch s nesmrtelnou[zdroj?] sérií Micro Machines, jejíž zatím poslední díl, velmi se lišící od prvního, vyšel roku 2006, a také s tenisovou hrou Pete Sampras Tennis.

Od roku 1997 až do současnosti tvoří a vydávají Codemasters pravidelně na několika platformách (PC, PlayStation 3 a Xbox 360) jejich sérii závodních simulátorů Race Driver, která v současnosti s nejnovějším TOCA Race Driver 3: The Ultimate Racing Simulator čítá 6 dílů, navíc v létě roku 2008 přibyl další, a to Race Driver: GRID. Dalším realistickým závodním simulátorem, tentokrát specializovaným na rally, je série Colin McRae Rally (6 dílů), nejnovějším je Colin McRae: DiRT 3, který obsahuje přes milion možných zvukových kombinací, a tím nabízí nejvíce zvuků v závodních hrách vůbec. Codemasters byli také vydavatelem FPS hry od české společnosti Bohemia Interactive Studio Operace Flashpoint, ale také vyvíjí FPS, například Turning point: Fall of liberty.

V současnosti Codemasters pracují převážně na projektech pro PC a herní konzole (PlayStation 2…) jako jsou například Race Driver: GRID a Operace Flashpoint 2 (který již však nebude kvůli právním sporům dílem BI studia) a pokračování úspěšné série Dirt: Showdown.[zdroj?]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]