Carrefour de l'horloge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Club de l'Horloge)
Club de l'Horloge
MottoPensée, parole, action
ZakladatelJean-Paul Antoine, Yvan Blot, Jean-Yves Le Gallou, Henry de Lesquen, Didier Maupas a Bernard Mazin
Vznik10. července 1974
Právní formaunincorporated association a association déclarée
Sídlorue de Stockholm 4, 8. pařížský obvod, 750 08, Francie
Generální tajemníkPierre Millan, Bernard Mazin, Michel Leroy a Jean-Yves Le Gallou
LídrHenry de Lesquen (od 1985)
Oceněníprix Renaissance des lettres (1986)
Oficiální webcarrefourdelhorloge.fr
E-mailcdh@cdh.fr
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carrefour de l'horloge (v překladu Hodinový klub, někdy též překládáno jako Klub orloje) je francouzské konzervativní uskupení založené v roce 1974. Klub se zaměřuje na hodnoty „liberalismu, nacionalismu a demokracie". Jeho současným prezidentem je Henry de Lesquen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Club de l'Horloge založili Jean-Paul Antoine, Didier Maupas, Bernard Mazin, Henry de Lesquen, Jean-Yves Le Gallou a člen GRECE Yvan Blot. Klub později rozštěpily vnitřní názorové rozpory, protože jej členové GRECE, především Alain de Benoist, považovali za příliš „liberální", i když Klub samotný vždy zastával silně antirovnostářské postoje. Club de l'Horloge podporuje sjednocení francouzských konzervativních sil do jediného politického hnutí.

Lysenkova cena[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1990 uděluje Club de l'Horloge roční „ceny", le prix Lyssenko, tomu, kdo „nejvíce přispěl k vědeckým a historickým dezinterpretacím s využitím ideologických metod a argumentů". Nejvýznamnějším nositelem je v současné době Daniel Cohn-Bendit, vítěz z roku 2002 „za výjimečný přínos ke kampani za zavedení měny euro". Cena je pojmenována po Trofimu Lysenkovi, sovětském biologovi z období Stalinovy vlády, jenž se podílel na profesní a společenské likvidaci řady sovětských vědců.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]