Clara Thompsonová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Clara Thompsonová
Narození3. října 1893
Providence
Úmrtí20. prosince 1958 (ve věku 65 let)
New York
Alma materPembroke College in Brown University (1912–1916)
Univerzita Johnse Hopkinse (od 1916)
Povolánípsychiatrička, psychoanalytička, spisovatelka a psycholožka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Clara Thompsonová (3. října 189320. prosince 1958) byla americká psychoanalytička, která bývá někdy považována za zakladatelku tzv. interpersonální psychoanalýzy. Analyzována byla Sándorem Ferenczim, který ji velmi ovlivnil svým důrazem na "analýzu tady a teď" a dokonce občasnými pokusy o vzájemnou analýzu pacienta a analytika. Velký vliv na ní mělo též učení Harryho Stack Sullivana, duchovního otce interpersonální psychoanalýzy. Také úzce spolupracovala s Erichem Frommem a přijala od něj důraz na to, že nevědomí je sociálním výtvorem.

Ve svém díle vyzývala, aby se psychoanalytik během psychoanalýzy více soustředil na přítomnost a nikoli na minulost. Klíčovou se pro ni stala otázka tzv. protipřenosu, tedy pocitů analytika vůči pacientovi. Freud definoval protipřenos jako chybu, proti níž analytik musí u sebe bojovat. Ona však naopak zdůrazňovala, že protipřenos je jedním z klíčových zdrojů analytikova poznání o pacientovi. Analytik by měl dle ní své protipřenosové pocity pacientovi sdělovat a společně by je měli interpretovat. Podle ní by analytik neměl být neutrální a nezaujatý, jak vyžadoval Freud, ale naopak angažovaný a spoluprožívající.

Polemizovala též s Freudovými názory na ženskou závist penisu. Dívka podle ní závidí chlapci penis nikoli proto, že by mužskou anatomii považovala za více hodnotnou, ale protože cítí, že chlapci jsou v patriarchální společnosti reálně zvýhodňováni a přisuzuje to symbolicky penisu. Podle ní kastrační drama dívky neprožívají ani tak v raném dětství, jak tvrdil Freud, ale především v pubertě a adolescenci, kdy nejvíce pociťují sociální méněcennost ženy.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MITCHELL, Stephen, BLACKOVÁ, Margaret: Freud a po Freudovi, Praha, Portál 1999. ISBN 80-7254-029-7