Circle Line (linka metra v Londýně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo Circle Line
Stát Spojené království Spojené království
Město Londýn
Síť metra Londýnské metro
Datum otevření 1884
Počet cestujících 68,485 milionů / rok
Barva na mapě žlutá
Technické informace
Typ linky podpovrchová
Počet stanic 36
Délka 27 km
Depa Hammersmith
Soupravy S7
Externí odkazy
OpenStreetMap mapová data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Lidé v metru během teroristických útoků 7. července 2005
Temple – typická odkrytá a později znovu zakrytá stanice
Nástupiště stanice Paddington na Circle a District Line
Stanice Monument
Souprava odjíždějící ze stanice Barbican
Fráze „Mind the gap“ (Pozor na mezeru) na jednom z nástupišť
Kvůli párty 31. května 2008 a byly uzavřeny stanice Baker Street a Liverpool Street a celá Circle Line

Circle Line je jedna z linek londýnského metra, která jako taková vznikla až v roce 1949, kdy se oddělila od jejích základních linek – Metropolitan Line a District Line, i když se na mapách objevila již v roce 1947. Je často označována jako virtual line, protože na lince není jediná stanice, kde by zastavovala sama. Je to z toho důvodu, že Circle Line byla vytvořena již ze dvou existujících linek. Jediné úseky tratě, na kterých linka jede o samotě jsou mezi stanicemi High Street Kensington a Gloucester Road a mezi Tower Hill a Aldgate. Z linky se dá přestoupit na většině hlavních londýnských terminálů. Je to osmá nejvytíženější linka v síti.

Na severu, východě a západě centrálního Londýna linka zhruba obtahuje vnitřní hranici tarifní zóny 1, ale na jihu je hranice této zóny značně vzdálená od Circle Line. Circle a dvoustanicová Waterloo & City Line jsou jediné linky, které leží kompletně jen v tarifní zóně 1.

Jak název naznačuje, soupravy na lince jezdí neustále. Cesta celým okruhem trvá přibližně 45 minut, ale jízdní řád přikazuje dvě dvouminutové přestávky ve stanicích High Street Kensington a Aldgate, tedy celý okruh trvá přibližně 49 minut. Toto umožňuje obsluhu sedmivozovými soupravami v každém směru v intervalu 7 minut. Na cestu je obvykle rychlejší použít jiné linky, pokud chcete cestovat ve směru sever–jih a naopak.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Circle Line byla schválena, když parlamentních jednání v letech 1853 a 1854 povolily na Metropolitan and the Metropolitan District Railways vnitřní okruh. Skutečností se stal 6. října 1884. Elektrifikace linky, na níž do té doby jezdily parní lokomotivy začala na pokusném úseku v roce 1900. První vlaky na elektrický pohon byly postupně představovány za 11 dní do 24. září 1905.

Vnitřní okruh byl následován vnějším, potom středním a za krátký čas dokonce i jiným větším okruhem jako byl vnější. Avšak žádný z nich nebyl kompletní kruh; např. vnější okruh byl následován North London a West London Railways ze stanice Broad Street do Willesden Junction a Addison Road (dnes Kensington (Olympia )), pak ke stanici na District LineMansion House. Dnes vlaky na Silverlink provozovaná na obdobném půlkruhu z Richmondu do východního Londýna a plánuje dokončit venkovní železniční okruh pod jménem Orbirail.

Teroristické útoky 7. července 2005[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Teroristické útoky v Londýně v roce 2005.

7. července 2005 se dva vlaky na Circle Line staly terčem teroristů. Výbuchy nastaly téměř současně o 08:50 BST (British Summer Time – Britský letní čas), první mezi stanicemi Liverpool Street a Aldgate a druhý v stanici Edgware Road, kde výbuch poškodil tunel, který následně poškodil vlak jedoucí v protějším směru.

Následně po výbuších uzavřeli celou Circle Line. Zatímco většinu ostatních linek znovu otevřeli 8. července 2005, Circle Line zůstala zavřena na několik týdnů a otevřeli ji za necelý měsíc po výbuších – 4. srpna 2005. Při výbuších ve vlacích na Circle Line zahynulo nejméně 14 osob. Třetí bomba vybuchla mezi stanicemi King's Cross St. Pancras a Russell Square na Piccadilly Line.

Vozový Park[editovat | editovat zdroj]

Na Circle Line jezdí soupravy typu S7 s charakteristickými barvami londýnského metra – červenou, bílou a modrou.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Circle Line pravděpodobně zanikne v její původní podobě v roce 2011 a bude sloučena s Hammersmith & City Line. Nová linka by jezdila ze stanice Hammersmith přes Paddington a pak by udělala úplný okruh dnešní Circle Line končících ve stanici Edgware Road.

Okružní trasy mají podstatný problém ohledně jízdních řádů. Soupravy jsou neustále v pohybu, takže je zde malý čas „na vynulování zpoždění“. I malé zpoždění způsobí podstatně horší výsledek než na neokružných linkách. Zpoždění se dá vynulovat delšími pobyty ve stanicích (určenými jízdním řádem), ale toto zvyšuje dobu cestování a naopak snižuje počet vlaků. Navrhované sloučení by mohlo tento problém odstranit, protože by zde byl dostatečný čas na vynulování zpoždění na obou konečných stanicích linky.

Bylo potvrzeno, že linka přestane existovat již v prosinci 2009.

Výše uvedenému navzdory je linka v provozu i v roce 2023.[1]

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Ve směru hodinových ručiček ze stanice Paddington:

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Na Circle Line se každoročně v sobotu na Waitangi Day (6. února) odehrává akce pod názvem Pub Crawl (plazení z baru do baru) a je to vlastně návštěva všech stanic po pořadí a vypití půl pinty (cca 284 ml) alkoholu ať už na stanici nebo v nejbližším baru.
  • V roce 2004 se vyskytly tři Circle Line Party. Byly podporovány venkovskými organizacemi jako např. Space Hijackers (vesmírní lupiči) a v soupravě se odehrálo i „oloupení“. Párty se konala také 31. květen a 2008, tedy poslední den, kdy se mohlo užívat alkohol v prostor metra, což vedlo k zatčení 17 osob pro nepřiměřené chování, jakož i uzavření celé linky na zbytek večera.
  • Skladatel Robert Steadman napsal zkušební skladbu nazvanou Mind the Gap(česky „Pozor na mezeru“) pro violoncello a orchestr, která popisuje okružní cestu po Circle Line. Na začátku a na konci zazněla umělecky přetvořena fráze Mind the gap!
  • Z důvodu neustálého pohybu souprav v jednom směru se kola opotřebovávají různě. Aby se tomu předešlo, jedou dvě soupravy denně směrem Tower HillWhitechapelAldgate EastLiverpool Street namísto toho, aby jely přímo přes Aldgate. Tento proces otočí soupravu pro pohyb opačným směrem.
  • Circle Line je zmiňována v písni Circle z roku 1982, kterou vydala britská skupina Siouxsie and the Banshees v albu A Kiss in the Dreamhouse.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Circle Line na slovenské Wikipedii.

  1. ENQUIRE@TFL.GOV.UK, Transport for London, Windsor House, 42-50 Victoria Street, London SW1H 0TL,. tfl.gov.uk [online]. tfl.gov.uk [cit. 2016-03-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]