Chřibská Kamenice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chřibská Kamenice
Chřibská Kamenice v Pavlínině údolí
Chřibská Kamenice v Pavlínině údolí
Základní informace
Délka toku21,8 km
Plocha povodí62,2 km²
Průměrný průtok0,92 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-14-05-014
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Ústecký kraj - Chřibská)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Kamenice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chřibská Kamenice (německy Kreibitzbach; polsky Chrybska Kamienica) je pravostranný přítok řeky Kamenice v Ústeckém kraji. Délka toku je 21,8 km. Plocha povodí měří 62,2 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Lužických horách necelých 400 metrů jihozápadně od železniční stanice Jedlová[1] na úpatí západního svahu Konopáče (též Jelení skála) v nadmořské výšce 550 m.[2] Od prameniště její tok vede pod tělesem železničních tratí 080 a 081, dále teče spádem neregulovaným korytem v lese do Velkého jedlovského rybníka a poté pokračuje do vodní nádrže Chřibská (pitná voda, významný zdroj).[3][4]

Malý potůček na dně Velkého jedlovského rybníka v době opravy jeho hráze (červenec 2007)

Dále říčka protéká městem Chřibská, kde je v délce několika kilometrů regulována, a vtéká do údolí podél silnice Dolní ChřibskáJetřichovice. Na území Dolní Chřibské se nacházejí zbytky asi 750 m dlouhého náhonu do bývalé tkalcovny „Na Potokách“. Součástí náhonu je akvadukt vedoucí z levé na pravou stranu vodního toku ve výšce asi 3 m nad hladinou; koryto náhonu pak ústí do asi 140 m dlouhého tunelu.[5] Chátrající továrna vyhořela v roce 1996 a po roce 2000 skončila v demolici. Silně meandrující tok dále kopíruje silnici až po vtok do Pavlínina údolí. Říčka protéká jižně od Rynartic a Jetřichovic přírodní rezervací Pavlínino údolí a opouští ji u jetřichovického koupaliště nedaleko bývalého vodního náhonu poblíž Grieselova rybníka.[6]

Od koupaliště pokračuje dále na západ k hranici katastrálního území Všemil. Zde protéká lučinou ve většinou neregulovaném stavu. Pod Všemily se na okraji Ferdinandovy soutěsky, která leží již na katastru Srbské Kamenice, vlévá z pravé strany do Kamenice na jejím 11,2 říčním kilometru v nadmořské výšce cca 217 m. Území o rozloze 8,5 ha poblíž soutoku s Kamenicí je chráněno jako přírodní památka Meandry Chřibské Kamenice.[7]

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Celoroční tok, v letním období snížený průtok vody. Naopak zjara jsou na toku časté povodně z tajícího sněhu v Lužických horách.[zdroj?] Průměrný průtok při ústí činí 0,92 m³/s.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V potoce se vyskytuje především pstruh obecný f. potoční, lipan podhorní, vranka obecná a hrouzek obecný. Ostatní ryby jen výjimečně. Dále je zaznamenán výskyt populace raka říčního a raka bahenního.

V posledních letech je stav rybí obsádky kritický. V hlavním toku až po vtok do Pavlina údolí se téměř nevyskytuje ani vodní rostlinstvo. Na dolním toku, hlavně v údolní nivě okolo Všemil, se vyskytuje vydra. V oblasti Pavlina údolí můžeme v jarních měsících potkat zatoulané kamzíky, kteří sem přijdou za potravou v době, kdy hory ještě pokrývá sníh.

Z vodních ptáků můžeme spatřit volavku popelavou.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam. Chřibská Kamenice [online]. mapy.cz [cit. 2020-06-05]. Dostupné online. 
  2. HÁJEK, Michal. Pramen Chřibská Kamenice (10969) [online]. estudanky.eu [cit. 2018-10-17]. Dostupné online. 
  3. Mapy.cz [online]. Seznam.cz [cit. 2022-01-14]. Dostupné online. 
  4. Základní mapa ČR 1 : 25 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-01-14]. Dostupné online. 
  5. -VF-. Historický náhon a akvadukt v Chřibské [online]. Ústí nad Labem: Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ústí nad Labem [cit. 2018-10-16]. Dostupné online. 
  6. Seznam. Kemp a koupaliště Jetřichovice [online]. mapy.cz [cit. 2020-06-05]. Dostupné online. 
  7. Meandry Chřibské Kamenice [online]. AOPK ČR [cit. 2020-06-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]