Chrám svaté Neděle (Plovdiv)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svaté Neděle
Základní informace
ArchitektPetko Boz
Výstavba1832
Pojmenováno poKyriaki
Poloha
AdresaPlovdiv, BulharskoBulharsko Bulharsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svaté Neděle (bulharsky Храм „Света Неделя“) je pravoslavný chrám nacházející se ve východní části architektonické rezervace Starý Plovdiv blízko brány Chisar Kapija ve městě Plovdiv v jižním Bulharsku. Chrám byl vysvěcen v roce 1832.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Chrám je typickým příkladem architektury období bulharského národního obrození. Je postaven jako trojlodní pseudobazilika s trojapsidovou oltářní částí. Vnitřek chrámu je vyzdoben nástěnnými malbami a ikonami. Chrám je obestavěn kamennou zdí. Dvůr je terasovitý s poměrně rozlehlou zahradou. Hlavním stavitelem byl známý bracigovský mistr Petko Boz. Budova chrámu má rozměry 30 x 25 metrů. V severní části dvora stojí kaple svatého Atanase. Chrámový svátek se slaví 7. července.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Chrám stejného jména stál na místě nynější stavby již dříve, předpokládá se, že od roku 1578, ale poprvé řádně zaznamenán je až v roce 1720 jeruzalémským patriarchou Chrisantem, který přes město cestoval. V roce 1830 plovdivský kupec Valko Čalăkov oficiálně požádal úřady o povolení k renovaci chrámu (spolu s žádostí o povolení k renovaci chrámu svatého Konstantina a Heleny v Plovdivu). Zbytky původního chrámu byly zbourány a v době výstavby nového chrámu byla v severní části dvora postavena i kaple svatého Atanase. Chrám byl dokončen v srpnu roku 1932 a vysvěcen byl metropolitou Nikiforem 19. září téhož roku. V roce 1894 byla ke chrámu dostavěna kupole a v roce 1905 byla dokončena výstavba zvonice, na kterou byly v roce 1912 umístěny francouzské hodiny. Budova byla poškozena zemětřesením v roce 1928 a proto byla v roce 1930 zrenovována.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Света Неделя (Пловдив) na bulharské Wikipedii a Chrám svätej Nedele (Plovdiv) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]