Christoph Schneider

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Christoph „Doom“ Schneider
Christoph Schneider na koncertě Rammstein v roce 2015
Christoph Schneider na koncertě Rammstein v roce 2015
Základní informace
Rodné jménoChristoph Schneider
Jinak zvanýDoom
Narození11. května 1966 (57 let)
východní Berlín, Německo
ŽánryIndustrial metal
Povoláníbubeník
Aktivní roky1990–současnost
Příbuzná témataRammstein, Feeling B
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Christoph „Doom“ Schneider (* 11. května 1966, Berlín) je německý hudebník; bubeník a spoluzakladatel hudební skupiny Rammstein.

Život[editovat | editovat zdroj]

Schneider se narodil ve čtvrti Pankow, v tehdejším východním Berlíně v Německé demokratické republice. Má staršího bratra, Stephana, a pět sester.[1] V šestnácti letech vyšel ze školy a pracoval jako telefonní technik. V roce 1984 absolvoval u Národní lidové armády devítiměsíční vojenskou službu, jako jediný člen Rammstein.[1]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Schneiderovi rodiče chtěli, aby se naučil hrát na nějaký nástroj. Poslali ho do hudební školy, kde mohl hrát na trubku, klarinet či trombón. Vybral si trubku, protože hrát na ni bylo nejsnazší. Byl talentovaný – za rok se stal členem orchestru a hrál na koncertech. Při hraní v orchestru se mu zalíbily bicí, ale jeho rodiče s koupí nesouhlasili. Ve čtrnácti letech si svou první soupravu koupil sám a začal hrát doma.[1]

V roce 1985 skončil s dosavadní prací a začal se věnovat hudbě. Chtěl na konzervatoř, ale dvakrát nebyl přijat – neuměl hrát na jiné nástroje, např. na klavír. Cvičil tedy sám a v letech 1985–1990 se snažil uchytit v nějaké kapele jako bubeník. Nakonec se mu to podařilo a stal se členem skupiny Die Firma. Krátce hrál také v punkové skupině Feeling B.

V roce 1994 založil s kytaristou Richardem Kruspem a baskytaristou Oliverem Riedelem skupinu Tempelprayers. Spolu se zpěvákem Tillem Lindemannem vyhráli hudební soutěž Metrobeat, kterou pořádal berlínský senát a dostali možnost nahrát ve studiu čtyřskladbové demo. Ze skupiny Feeling B se k nim přidali kytarista Paul Landers a klávesista Christian Lorenz, čímž vznikla skupina Rammstein.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Schneider je podruhé ženatý, z prvního manželství má syna. V druhém manželství má dva syny.

Mezi jeho oblíbené hudební skupiny patří Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, Motörhead a AC/DC.

Přezdívka Doom pochází z názvu stejnojmenné videohry. Schneider ji potřeboval kvůli autorskému právu, protože již existovalo několik Christophů Schneiderů. Přezdívku navrhl Paul Landers, protože se jednalo o jejich oblíbenou hru. Schneider později uvedl, že kdyby věděl, že bude přezdívka na každém albu, na kterém bude hrát, vybral by si jinou.

Stejně jako někteří další členové Rammstein oceňuje, že se narodil ve východním Německu a prožil začátky své hudební kariéry v tak odlišné době.[2]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Schneider používá bicí, pedály a hardware značky DW,[3] činely Sabian[3][4] a paličky Vic Firth. V minulosti používal bicí Sonor a Tama a činely Meinl.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Christoph Schneider na anglické Wikipedii.

  1. a b c Who the Hell are Rammstein? [online]. Rammimages.com, 2006 [cit. 2020-04-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011. (anglicky) 
  2. Launch Interview with Christoph Schneider [online]. lingualeo.com [cit. 2020-04-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Christoph "Doom" Schneider's Equipment [online]. [cit. 2020-04-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. SONOR welcomes Christoph Schneider (Rammstein) [online]. [cit. 2020-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-12. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]