Chorizéma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Chorizema)
Jak číst taxoboxChorizéma
alternativní popis obrázku chybí
Chorizema sp.
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďFaboideae
TribusMirbelieae
Rodchorizéma (Chorizema)
Labill., 1800
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Detail květu Chorizema cordatum

Chorizéma[1] (Chorizema) je rod rostlin z čeledi bobovité. Jsou to vesměs nápadně kvetoucí polokeře a keře, rozšířené v počtu 27 druhů zejména v západní Austrálii. Některé druhy jsou v Austrálii pěstovány jako okrasné rostliny.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Chorizémy jsou polokeře a keře dorůstající výšky až 1 metr. Některé druhy jsou poléhavé. Listy jsou obvykle střídavé, jednoduché, celokrajné nebo s pichlavými ostny na okraji čepele. Palisty jsou drobné a štětinovité nebo chybějí. Květy jsou žluté, oranžové, růžové nebo červené, v řídkých a většinou vrcholových hroznech. Kalich je složen z 5 laloků, horní 2 bývají širší a srostlé. Pavéza je okrouhlá nebo ledvinitá, nehetnatá, delší než křídla a člunek. Křídla jsou podlouhlá a obvykle zahnutá. Člunek je kratší než křídla, přímý a tupý nebo se vzhůru zahnutou špičkou, často purpurově červený. Tyčinky jsou volné. Semeník je přisedlý nebo stopkatý, s mnoha vajíčky a krátkou zahnutou čnělkou nesoucí vrcholovou bliznu. Plody jsou vejcovité, zploštělé nebo nezploštělé, 0,4 až 1,7 cm dlouhé. Obsahují mnoho lesklých semen, která nejsou v plodu oddělena přehrádkami.[2][3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod chorizéma zahrnuje 27 druhů, vyskytujících se v Austrálii. Většina druhů roste v Západní Austrálii. Rostliny nejčastěji rostou v temperátních a suchých oblastech Austrálie v blízkosti vodních toků a na štěrkovitých pláních, zpravidla ve společnosti sklerofytních keřů, v eukalyptových lesích a podobně. Vyhledávají písčité, skeletovité půdy. Druh Chorizema parviflorum roste na mořském pobřeží východní Austrálie.[2][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

V Austrálii je chorizéma nazývána ohnivý hrách (Flame Pea). Nápadně kvetoucí druhy jsou pěstovány jako okrasné rostliny. Jsou vytrvalé a dlouho kvetou a jsou proto vysazovány do ochranných pásů zeleně.[2][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b c ALLEN, O.N.; ALLEN, E.K. The Leguminosae, a Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison: The University of Wisconsin Press, 1981. ISBN 0-299-08400-0. (anglicky) 
  3. Florabase - The Western Australian Flora [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. KIRKBRIDE, J.H.J.R.; GUNN, C.R.; DALLWITZ, M.J. Interactive identification tu genus of legume (Fabaceae) fruits and seeds [online]. 2004 [cit. 2013-12-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-07-01. (anglicky) 
  5. a b Legumes of the World [online]. Kew Royal Botanical Gardens [cit. 2013-12-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-11. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]