Čchö Hong-hui

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Choi Hong Hi)
Čchö Hong-hui
Narození9. listopadu 1918
Hwa Dae, Myong Chun, Severní Hamgjong
Korea
Úmrtí15. června 2002 (ve věku 83 let)
Pchjongjang
Severní KoreaSeverní Korea Severní Korea
Příčina úmrtírakovina žaludku
Místo pohřbeníPatriotic Martyrs' Cemetery
Alma materUniverzita Čúó
Povolánítaekwondista, karatista a voják
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Čchö Hong-hui je korejské jméno, v němž Čchö je příjmení.

Čchö Hong-hui, 최홍희, 崔泓熙, v anglickém přepisu Choi Hong Hi, také známý jako Generál Čchö, (9. listopadu 191815. června 2002), byl generálmajor jihokorejské armády a osoba, která je velmi důležitá v historii korejského bojového umění taekwonda. Generál Čchö je označován za otce taekwonda.

Život[editovat | editovat zdroj]

Čchö Hong-hui se narodil 9. listopadu 1918 v malé vesnici Hwa Dae, na území dnešní KLDR. Čchöův otec ho poslal studovat kaligrafii pod vedením mistra Han Il-donga, který byl také mistrem bojového umění taekkyon, starověkého korejského bojového umění bojování nohou. V Kyotu poznal Čchö Kim Hyun-sooa, který ho začal učit karate. V roce 1939 Čchö získal technický stupeň 1. dan, později pak druhý.

Vojenská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Během druhé světové války byl přinucen sloužit v japonské armádě. Byl zapleten do protijaponského odboje a tak byl uvězněn a odsouzen na smrt. Během této doby pokračoval ve cvičení bojových umění. Potom, co Japonsko kapitulovalo, byl propuštěn a v lednu 1946 ustanoven jako podporučík korejské armády. Během let 19461951 byl Čchö povýšen na podporučíka, poručíka, kapitána, majora, plukovníka a nakonec na brigádního generála. V roce 1954 byl Čchö povýšen do hodnosti generálmajora.

Taekwondo[editovat | editovat zdroj]

Generál Čchö zkombinoval prvky karate, taekkyonu a wu-shu a toto nové bojové umění nazval taekwondo (태권도; 跆拳道). Stalo se tak 11. dubna 1955. Samotný název umění se skládá ze tří slov: tae - techniky (kopy, bloky atd.) prováděné nohama, kwon - techniky (údery, bloky atd.) prováděné rukama a do - cesta bojovníka (filosofie). 22. března 1966 založil Čchö International Taekwon-Do Federation (ITF, Mezinárodní federace taekwonda) a byl zvolen jejím prvním prezidentem. Čchö je také autorem tzv. Encyklopedie taekwonda (korejské i anglické verze) a proto jsou si obě terminologie rovny.

V roce 1971 jihokorejská vláda zamítla Čchöův požadavek, aby mohl vyučovat taekwondo v Severní Koreji, a tak generál Čchö odešel do exilu v Kanadě. Následně jihokorejská vláda založila World Taekwondo Federation (WT, Světová federace taekwonda).

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Hrob generála Čchö v Pchjongjangu

Generál Čchö zemřel 15. června 2002 v Pchjongjangu, hlavním městě KLDR (Severní Koreje), kde byl také pochován. Je zařazen v Síni slávy taekwonda s mnoha přívlastky: „Otec a zakladatel taekwonda“, „Zakladatel a první prezident International Taekwon-Do Federation“ a „Zakladatel Oh Do Kwan“.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

(anglicky)

(česky)