Chodov (okres Domažlice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chodov
Barokní kaplička v Chodově.
Barokní kaplička v Chodově.
Znak obce ChodovVlajka obce Chodov
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecDomažlice
Obec s rozšířenou působnostíDomažlice
(správní obvod)
OkresDomažlice
KrajPlzeňský
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel773 (2023)[1]
Rozloha8,88 km²[2]
Katastrální územíChodov u Domažlic
Nadmořská výška497 m n. m.
PSČ345 33
Počet domů227 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduObecní úřad Chodov
Chodov 155
345 33 Trhanov
ouchodov@mybox.cz
StarostkaMartina Vaňková
Oficiální web: www.chodovudomazlic.cz
Chodov
Chodov
Další údaje
Kód obce553735
Kód části obce52132
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chodov (německy Meigelshof) je vesnice v západní části okresu Domažlice. Rozkládá se ve svahu hřebene Českého lesa, pod pomníkem Jindřicha Šimona Baara na Výhledech. Do katastru obce spadá také nejvyšší hora Českého lesa – Čerchov (1042 m). Chodov leží 9 km západně od okresního města Domažlice, 5 km jižně od Klenčí pod Čerchovem a 10 km východně od česko-německého hraničního přechodu Lísková/Waldmünchen. Ves na východě stavebně splývá se sousedním Trhanovem. Žije zde 773[1] obyvatel.

Historie a památky[editovat | editovat zdroj]

Původně privilegovaná chodská ves je poprvé uváděna v roce 1365. V okolí vesnice na tzv. kostelišti se tajně scházeli nekatoličtí Chodové. Ve druhé polovině 18. století byla v centru vsi postavena pozdně barokní kaple se zvoničkou. Ukázkami lidové architektury jsou roubené chalupy čp. 70 a 71.

Socha mistra Jana Husa v Chodově (s puškou)

Dnes je Chodov velkou vesnicí s relativně velkými možnostmi zaměstnání v sousední obci Trhanov. Občanská vybavenost je zřejmě lepší než v sousedním Trhanově. Ve vsi jsou 2 prodejny potravin (z toho jedna je v katastru Trhanov) , asi dva hostince a základní škola. Sportovní vyžití umožňují dvě hřiště a tělocvična. Obec má vodovod, kanalizaci, sbor dobrovolných hasičů a je plynofikována.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

V obci je také památník mistra Jana Husa z roku 1922. Po druhé světové válce dochází ke stavebnímu rozvoji a nárůstu obyvatel, pod kopcem, mezi Chodovem a Trhanovem vznikají průmyslové podniky (zejm. dřevozpracující průmysl). Z toho důvodu tam bylo tehdy postaveno velké množství nových betonových bytovek, díky nimž v sedmdesátých letech 20. století Chodov stavebně splynul se sousedním Trhanovem. Obě obce si ale dosud zachovaly samostatnost.

Na jižním okraji vesnice se nachází přírodní památka Chodovské skály a jižního cípu katastrálního území zasahuje část národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy.

Obecní symboly[editovat | editovat zdroj]

Blason znaku:

V zeleném štítě pár odvrácených plstěných bot (válenek), pod nimi vlčí udice kroužkem nahoru, vše stříbrné.

Blason vlajky:

Zelený list s párem odvrácených bílých plstěných bot (válenek). Poměr šířky k délce listu je 2:3.


Symbolem Chodů jsou plstěné boty. Chod byl ve staročeštině „výsadní sedlák, který měl po hranicích choditi a hlídati“. Už v roce 1543 došlo v Domažlicích ke sporu mezi falckým delegátem a Petrem ze Švamberka. V tom sporu se jednalo o vymezení hraniční čáry. Petr ze Švamberka se vykrucoval, že neběží o jeho majetek, ale o královský, který stráží Chodové. A na tomto místě se v českém textu mluví o chodských odznacích, kterými se mohou Chodové veřejně prokazovat: Tak mají také svůj vlastní praporec čili korouhev, na ní své vlastní dané jim odznaky, totiž pár plstěných bot (v německé listině je to „ein Paar Filzschuhe“) a užívají tohoto praporce vlajícího a rozvinutého k provázení českého krále přes les, kdykoli toho potřeba vyžaduje.[4]

Vlčí udice ve znaku obce je převzata z erbu hraběcího rodu Stadionů, majitelů panství. Vlčí udice je středověký nástroj na chytání zvěře. Skládá se ze dvou částí - kotvy a dvojháku (v podobě písmene Z) spojených řetězem. Pomocí kotvy se udice zavěšovala do vidlice větví a na řetězu visel dvojhák dlouhý asi 10 centimetrů zabodnutý do kusu masa coby návnady. Jako obecná figura je někdy používána v podobě kotvy, jindy dvojháku.Tři vlčí udice v podobě kotvy jsou ve znaku Stadionů, tři dvojháky měli ve znaku Cvaibrukové (a dvojhák má ve znaku například obec Jetřichov v okrese Náchod).[5]

Legenda o Chodech a psí hlavě: Pojem psohlavec se používal ve staré češtině jako hanlivé označení Turků. Potom takto začali Chodům říkat Němci, kteří byli poněkud znechuceni střežením českým hranic a kontrolováním každého, kdo tudy procházel. Pro Němce to byli Hundsköpfige, Psohlavci, zkrátka potupná přezdívka.[4]

V minulosti nosili psa na svých výložkách členové československé Pohraniční stráže.[6] Tento emblém se vžil natolik, že jej dodnes používá Ředitelství služby cizinecké policie, česká skautská organizace Junák, ale také obce Chodská Lhota či Újezd a je třeba na etiketě piva Domažlická 12.[7] Legendu o zvířecí hlavě asi vědomě rozšířil spisovatel Alois Jirásek ve svém románu Psohlavci. Zřejmě se mu psí hlava na praporci líbila víc než bota.

Významní občané[editovat | editovat zdroj]

Statistiky[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Podle údajů ze SLBD 2001 je národnostní složení v obci poměrně jednotné: 93,4 % občanů je české národnosti a 1,4 % obyvatel jsou Vietnamci. Další národnostní skupiny mají zastoupení pod 1% (0,7 % Slováků, 0,6 % Ukrajinců, 0,4 % Moravanů a 0,3 % Němců).

Procentuální zastoupení dětí do 15 let vyjma je podle údajů ze 3. července 2006 podprůměrné (11,2 %%).

Zaměstnanost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2001 bylo v Chodově 392 ekonomicky aktivních občanů. Míra nezaměstnanosti dosahovala tehdy pouhých 2,3 %, což je výrazně pod průměrem okresu, kraje i republiky. 34,2 % obyvatel bylo tehdy zaměstnáno v průmyslu, 14,5 % v zemědělství a lesnictví, 8,4 % v obchodu, 6,9 % ve veřejné správě a 5,1 % ve stavebnictví. V dalších oborech bylo zaměstnáno pod 20 občanů (tj. přibližně pod 5 %).

Domy[editovat | editovat zdroj]

Na katastru obce stálo v roce 2001 173 domů, z čehož 164 bylo trvale obydlených (tj. 94,8 %).

Katastr[editovat | editovat zdroj]

Celková výměra katastrálního území obce je 895 ha. Zemědělská půda tvoří 41,2 % plochy obce, lesy 52,1 % a zastavěná plocha jenom 1,2 % (tj. 11 ha).

Doprava[editovat | editovat zdroj]

V Chodově se křižují 2 silnice III. třídy. Jedná se o komunikace z Výhledů do Trhanova a z Pece do Chodova.

Železniční doprava je z obce relativně dobře dostupná. Nejbližší železniční zastávka je v Trhanově na trati č. 184 (Planá u Mariánských LázníDomažlice) a je vzdálena asi 1 km z centra vsi. Tato železniční trať také krátce prochází i chodovským katastrem.

Hlavní slovo v hromadné dopravě osob mají ale zřejmě autobusy. Obec obsluhují místní linky DílyTrhanovDomažlice a DílyKlenčí pod ČerchovemDomažlice. V pracovní dny jezdí 12 spojů, o víkendech autobusy v obci nejezdí.

Volby[editovat | editovat zdroj]

Volby 2006 v obci Chodov
Strana Počet hlasů Procent
ČSSD 126 31,97
ODS 106 26,90
KSČM 87 22,08
SZ 29 7,36
KDU-ČSL 19 4,82

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Ve čtvrtek 26. září 2013 vznikl v obci dosud nejmladší český klub kolové. Pod názvem SK Chodsko jej založil trenér a rozhodčí Ondřej Průcha. Klub své zápasy a turnaje pořádá v místním Kulturním domě. Pro kolováky–juniory z celé České republiky i zahraničí též organizuje Mikulášskou Velkou cenu Chodska.[8][9]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. a b 480. schůzka: Na praporu bota. Dvojka [online]. 2004-09-05 [cit. 2023-02-09]. Dostupné online. 
  5. EXNER, Petr. OBECNÉ FIGURY NA VLAJKÁCH OBCÍ (35) - VLČÍ UDICE. vexi.info/95, zpravodaj střediska vexilologických informací. Leden-únor 2008, s. 4. Dostupné online. 
  6. PS POHRANIČNÍ STRÁŽ - NEPROJDOU - LEVÝ+PRAVÝ. aukro.cz [online]. [cit. 2023-02-09]. Dostupné online. 
  7. Naše pivo [online]. [cit. 2023-02-09]. Dostupné online. 
  8. SK Chodsko,z.s. – Česká kolová [online]. [cit. 2023-02-09]. Dostupné online. 
  9. ŠVEC, Martin. Kobes a Holar z SK Chodsko byli pátí na turnaji v kolové. Domažlický deník. 2022-12-06. Dostupné online [cit. 2023-02-09]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]