Chmelová česačka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česačka chmele v Neprobylicích

Chmelová česačka, nesprávně chmelový kombajn, je jednoúčelová statická skupina strojů, která je zkonstruována pro strojní česání chmele. Zařízení mechanicky odděluje chmelové šištice od zbytku rostliny. Vzhledem k tomu, že zařízení není pohyblivé, u chmelové rostliny se musí na chmelnici nejprve dole odstřihnout stonek i s vodícím drátkem, poté stonek strhnout na valník tažený traktorem a posléze k česačce přivézt. Chmelové rostliny do stroje vstupují zavěšené na délku, takže před jejím očesáním je ji nutno rozmotat a opětovně zavěsit na strojní přepravník.

Na rozdíl od ručního česání však strojní varianta této činnosti obvykle očeše i část chmelového listoví, které se musí posléze z načesaného materiálu odstraňovat ručně. Modernější česačky chmele bývají vybaveny doplňkovým zařízením pro následující sušení chmele.

Z vnějšku česačka připomíná obvykle velkou plechovou boudu, hangár či zakrytovanou ocelokolnu. Obsluhu stroje zajišťuje vždy řádně proškolený strojník, který zde obvykle bývá i vedoucím provozu. Obsluhu stroje často zajišťují sezónní pracovníci, obvykle brigádníci.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]