Chlebovník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxChlebovník
alternativní popis obrázku chybí
Chlebovník obecný (Artocarpus altilis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďmorušovníkovité (Moraceae)
Rodchlebovník (Artocarpus)
J.R.Forst. & G.Forst.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chlebovník (Artocarpus) je rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi morušovníkovité (Moraceae). Jsou to stromy se střídavými listy a velkými dužnatými plodenstvími, rostoucí v Asii a Tichomoří. Některé druhy poskytují ovoce.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Chlebovníky jsou jednodomé stálezelené nebo řidčeji opadavé stromy se střídavými jednoduchými listy s palisty. Při poranění roní bílý latex. Listy jsou střídavé ve šroubovici nebo dvouřadě rozložené. Čepel listů je celistvá nebo zpeřeně členěná, výjimečně zpeřená, kožovitá, celokrajná. Květenství jsou hlávkovitá, mnohokvětá, jednopohlavná, u některých druhů se vyvíjejí na hlavních větvích a kmenech (kauliflorie). Samčí květy jsou navzájem nesrostlé, obsahují jedinou tyčinku a jsou podepřeny listeny. Samičí květy jsou alespoň částečně srostlé a vyvíjejí se v masivní dužnaté plodenství.[1]

Rod chlebovník zahrnuje celosvětově asi 50 druhů.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Chlebovníky jsou přirozeně rozšířeny v tropické a subtropické Asii a na ostrovech Polynésie.[1]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

U chlebovníku celokrajného byl prokázán sofistikovaný a neobvyklý způsob opylování bejlomorkami za spoluúčasti houby. Samčí květenství jsou nejprve infikována houbou rodu Choanephora. Tuto houbu vyhledávají bejlomorky rodu Contarinia, nakladou zde vajíčka a dospělci i vylíhlé larvy se živí houbovým myceliem. Dospělce lákají vůní i samičí květy neinfikované houbou a dochází k opylení lepkavým pylem.[2]

Semena chlebovníků jsou rozšiřována povětšině ptáky, kaloni a stromovými savci vyhledávajícími sladkou dužninu plodů.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy chlebovníku poskytují ovoce. Nejčastěji se v tropech pěstuje chlebovník obecný neboli bredfrut a chlebovník různolistý neboli džekfrut. Místně se pěstují i některé další druhy, jako je chlebovník celokrajný (Artocarpus integer), chlebovník vonný (A. odoratissimus), Artocarpus rigidus, Artocarpus chaplasha, Artocarpus nitidus a Artocarpus camansi. Mimo dužniny jsou jedlá i pražená semena, např. chlebovníku obecného.[3][4] Jedlé jsou i plody čínského chlebovníku Artocarpus tonkinensis.[1] Mimo plodů poskytují některé druhy chlebovníků ceněné dřevo.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Flora of China: Artocarpus [online]. Dostupné online. 
  2. SAKAI, S. et al. Artocarpus (Moraceae) - gall midge pollination mutualism mediated by a male-flower parasitic fungus. American Journal of Botany. Mar 2000. 
  3. VALÍČEK, Pavel a kol. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0939-6. 
  4. NOWAK, B.; SCHULZOVÁ, B. Tropické plody. [s.l.]: Knižní klub, 2002. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]