Chingkankousaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxChingkankousaurus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 74 miliony let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
NadčeleďTyrannosauroidea
ČeleďTyrannosauridae?
PodčeleďTyrannosaurinae?
RodChingkankousaurus
Young, 1958
Binomické jméno
Chingkankousaurus fragilis
Young, 1958
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chinghankousaurus ("ještěr z diamantového přístavu") byl rodem teropodního dinosaura z nadčeledi Tyrannosauroidea a pravděpodobně z čeledi Tyrannosauridae. Žil asi před 74 miliony let na území současné provincie Šan-tung ve východní Číně (souvrství Wang-ši).

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Tento rod byl popsán čínským paleontologem C. C. Youngem v roce 1958 na základě jediného kosterního fragmentu v podobě lopatky (kat. číslo IVPP V636). Nález ze série Wang-ši nasvědčuje možnosti, že se jedná o některý ze známých rodů velkých tyranosauridů, snad rodu Zhuchengtyrannus nebo Tarbosaurus. Vzhledem k malým rozměrům kosti by se ovšem muselo jednat o nedospělého jedince nebo přímo mládě. V současnosti je vzhledem k nedostatku fosilního materiálu považován tento taxon za nomen dubium (pochybné jméno) v rámci čeledi tyranosauridů.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • C.-C. Young (1958). The dinosaurian remains of Laiyang, Shantung. Palaeontologia Sinica, New Series C, Whole Number 42(16):1-138.
  • Brusatte, S. L., Hone, D. W. E., and Xu, X. (2013). "Phylogenetic revision of Chingkankousaurus fragilis, a forgotten tyrannosauroid specimen from the Late Cretaceous of China." In: J.M. Parrish, R.E. Molnar, P.J. Currie, and E.B. Koppelhus (eds.), Tyrannosaur! Studies in Tyrannosaurid Paleobiology. Indiana University Press, Bloomington, IN.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]