Chickenfoot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chickenfoot
Chickenfoot live @ BosPop 2009. Zleva doprava: Michael Anthony, Joe Satriani, Sammy Hagar a Chad Smith
Chickenfoot live @ BosPop 2009. Zleva doprava: Michael Anthony, Joe Satriani, Sammy Hagar a Chad Smith
Základní informace
PůvodUSA
ŽánryHard rock
Aktivní roky2008 – současnost
VydavatelRedline Entertainment
Příbuzná témataVan Halen
Red Hot Chili Peppers
Joe Satriani
HSAS
Montrose
The Waboritas
Los Tres Gusanos
Webwww.chickenfoot.us
Současní členové
Sammy Hagar
Joe Satriani
Michael Anthony
Chad Smith
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chickenfoot je americká hardrocková kapela, která vznikla v roce 2008. Je považovaná za superskupinu, protože všichni čtyři členové byli nebo jsou součástí známých kapel (i když Joe Satriani je známý spíš jako sólový umělec): zpěvák Sammy Hagar (ex-Van Halen a Montrose), basista Michael Anthony (ex-Van Halen), kytarista Joe Satriani a bubeník Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), díky nabitému programu Chada Smithe se v roce 2011 připojil ke skupině Kenny Aronoff jako hostující bubeník hrající na tour. Ačkoliv skupina zůstává pohromadě, v červnu 2016 Smith oznámil, že silně pochybuje o tom, že skupina bude koncertovat nebo nahrávat někdy znovu, a to hlavně kvůli nabitému programu každého člena.

Skupina vydala dvě studiová alba, jedno album z živého vystoupení a jeden box set.

Symbol a jméno kapely odkazují na mírový symbol a znak stopy amerického kuřete, ačkoliv basista Michael Anthony tvrdí, že název vznikl z počátečního Jam session mezi Hagarem, Smithem a Anthonym: "Na kuřecí noze jsou tři drápy a tam jsme byli tři." Později Anthony uvedl. "Jméno mělo být hovadina, které mělo být použito pouze na chvíli, ale pak se začaly šířit zvěsti o skupině, a tak všichni používaly tento název, pak jsme si pomysleli: 'Serem na to, nazveme ji Chickenfoot'." Druhá deska Chickenfoot, Chickenfoot III byla vydána 27. září 2011.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle zpěváka Sammyho Hagara: "Chickenfoot začal se mnou, Michaelem Anthonym a Chadem Smithem jamováním v mém klubu, Cabo Wabo, v Mexiku. Pak se nás lidé začali ptát, kdy jedeme na tour, uděláme nahrávky, atd. Tak jsem řekl, že jestli to budeme chtít dělat pořádně, musíme mít kytaristu, takže jsme si zašli promluvit s Joem Satrianim. Pokud jde o mě, on je nejlepší kytarista na světě."

První vystoupení skupiny pohromadě bylo v lednu 2008 na Hagarově koncertu v Las Vegas. Koncert obsahoval set tří skladeb. "Rock and Roll" od Led Zeppelin, "Dear Mr. Fantasy" od Traffic a "Going Down", skladbu, kterou často hráli Hagar a Anthony v jejich jiné skupině, Los Tres Gusanos. Ohledně koncertu se vyjádřil Michael Anthony. "V tu chvíli jsme věděli, že tam byl náboj. Bylo tam spoustu zábavy a okamžité uspokojení z publika bylo skvělé. Rozhodli jsme se udělat další krok a udělat to, co jsme mohli. Lepší, než si to nechat ujít."

Během přestávky v programu Satrianova turné, se čtyři lidé sešli u Hagara doma, aby natočily demo a nakonec natočily celé album ve studiu Skywalker Sound.

Debutové album skupiny, Chickenfoot, bylo vydáno 4. července 2009. Na ten den, natočila skupina Chickenfoot skladbu "Oh Yeah" na The Tonight Show s Conanem O'Brienem. Chickenfoot následně začala tour v Evropě a v Americe.

V říjnu 2009 se Smith znovu spojil s Red Hot Chili Peppers na práci na desátém studiovém albu, to nakonec způsobilo dočasné přerušení aktivit skupiny. Navzdory tomu, skupina se stále objevovala v televizi a znovu zahrála 6. listopadu 2009 skladby "Sexy Little Thing" a "Oh Yeah" v broadcastu Jimmy Kimmel Live (natočeno 5. listopadu 2009). Smith uvedl: "Jistě, ještě bude místo pro práci s těmi kluky. Cítím se trochu špatně - dostáváme všude nabídky, ale letos na podzim se musím vrátit do mého manželství. Chickenfoot je jako moje milenka. Máme dynamiku děje a je velmi organická a přirozená. To se stane, když se to stane. Jsme v pozici, kde se nic nemá nutit dělat - jsme šťastní mít něco, co je zábava dělat." Toto Smith také uvedl v rozhovoru pro MusicRadar.com 24. srpna 2009.

Jako host na VH1 Klasické "That Metal Show" 17. dubna 2010 Joe Satriani uvedl, že se na druhém albu skupiny Chickenfoot pracuje a že on a Hagar měli společně několik psacích zasedaní a že se štěstím vyjde v roce 2010. Ve stejném měsíci členové skupiny Chickenfoot nadabovali sami sebe v seriálu Aqua Teen Hunger Force.

6. května 2010 Smith potvrdil, že Chickenfoot budou natáčet druhé album na podzim 2010, po dokončení natáčení alba pro Red Hot Chili Peppers. Přibližně ve stejnou dobu potvrdil Satriani, že řada písní byla napsaná, včetně jedné s názvem "Come Closer", která začíná jednoduše piánem a pěveckým číslem.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Detaily alba Nejvyšší příčka v žebříčku Zlaté desky
(prodej)
USA
CAN
AUS
FIN
GBR
SWE
NED
AUT
SWI
FRA
GER
ITA
IRL
BEL
2009 Chickenfoot
  • Vydáno: 5. června 2009
  • Vydavatelství: Redline Entertainment
4 5 50 36 23 36 25 36 11 67 17 45 55 61 US: Gold
CAN: Gold
EU: Gold
2009 Chickenfoot III
  • Vydáno: 27. září 2011

Singly[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Hot Mainstream Rock Tracks Album
2009 „Oh Yeah“ 21 Chickenfoot
„Soap on a Rope“
„Sexy Little Thing“ 40
2010 „Get It Up“
„My Kinda Girl“
2011 „Big Foot“ 33 Chickenfoot III
2011 „Three and a Half Letters“ -
2012 „Different Devil“ -
2013 „Something Going Wrong“ - LV
„—“ znamená, že se neumístila

Videa[editovat | editovat zdroj]

Rok Název
2009 Chickenfoot Deluxe Limited Edition CD+DVD
2010 Chickenfoot: Get Your Buzz On Live

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chickenfoot na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]