Chester Bennington

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chester Bennington
Chester Bennington (2014)
Chester Bennington (2014)
Základní informace
Rodné jménoChester Charles Bennington
PřezdívkyChazy-Chaz, Chemist
Narození20. března 1976
Phoenix, Arizona, USA
Úmrtí20. července 2017 (ve věku 41 let)
Palos Verdes Estates, Kalifornie, USA
Příčina úmrtíoběšení
Žánryalternativní rock
nu metal
grunge
pop rock
Povolánízpěvák, kytarista, klávesista, spolumajitel tetovacího studia
Aktivní roky1992–2017
Příbuzná témataLinkin Park, Dead by Sunrise, Stone Temple Pilots, Grey Daze
Manžel(ka)Samantha Olit (1996–2005)
Talinda Bentley (2006–2017)
Děti6
RodičeLee Russell Bennington
SídloPalos Verdes Peninsula
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chester Charles Bennington (20. března 1976 Phoenix, Arizona20. července 2017 Palos Verdes Estates, Kalifornie), známý jako Chazy-Chaz nebo Chemist byl zpěvák skupiny Linkin Park.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 20. března 1976 v Phoenixu v americkém státě Arizona. Měl o 13 let staršího bratra, jeho otec byl policista a matka zdravotní sestra. Rodiče se však rozvedli, když bylo zpěvákovi 11 let.

V dětství byl sexuálně zneužíván člověkem blízkým jeho rodině a několik jeho přátel spáchalo sebevraždu. Jeho život od té doby provázely problémy s drogami, byl i zadržen za držení marihuany. Závislosti se s pomocí matky zbavil.

Chaz chodil na Greenway High School, později Washington High School, kde roku 1994 odmaturoval. Ještě před působením v Linkin Park zpíval v kapele Sean Dowdell and his Friends? – později přejmenované na Grey Daze. S bubeníkem Grey Daze, Seanem Dowdellem, působili v kapele Bucket Of Weenies (hráli většinou covery známých rockových kapel) a také s ním vlastnil síť tetovacích klubů. Mezi jeho nejoblíbenější skupiny patřili Depeche Mode a Black Sabbath.

31. října 1996 se oženil se svou dlouholetou láskou Samanthou (snubní prstýnky měli vytetované, protože na šperky prý tehdy neměli peníze). 19. dubna 2002 se jim narodil syn Draven Sebastian. Na počátku roku 2005 se se Samanthou rozvedl. V prosinci 2005 si vzal modelku Talindu Bentley (fotila několik fotografií pro časopis Playboy). 16. března 2006 mu porodila syna Tylera Lee.

Věnoval se i propagaci nového alba Living Things, které vyšlo v červnu 2012, dále pracoval i na svém sólovém albu, které vyšlo polovině roku 2008. Název sólového projektu je Dead by Sunrise.

Dne 20. července 2017 spáchal Chester sebevraždu oběšením ve své rezidenci v Palos Verdes Estates v Kalifornii. Chestera v jeho krocích podle mnohých přátel a kolegů ovlivnilo úmrtí jeho přítele, muže, jehož dětem dělal Chester kmotra – Chrise Cornella, zpěváka Audioslave a především Soundgarden, který se rovněž oběsil.[1]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Měl piercing ve spodním rtu, ale na požádání první manželky si ho sundal.
  • Tetování na zádech měl Chester vlastně zadarmo, když se vsadil s taterem, že album Hybrid Theory nikdy nebude platinové, a vyhrál. Také měl na prsteníku pravé ruky vytetovaný obrázek snubního prstýnku ze svého prvního manželství.
  • Zahrál si malou roli ve filmech Zastav a nepřežiješ a Zastav a nepřežiješ 2 a jednu z Jigsawových obětí v Saw 3D.
  • Chester nosil brýle, ale v roce 2004 se oční vady zbavil laserovou operací, ale v roce 2011 je opět začal nosit jako doplněk.
  • Velmi se angažoval v charitativním projektu Music For Relief.
  • Byl levák.
  • Jeho poslední koncert společně s Linkin Park byl 6. července 2017 v Birminghamu, Velká Británie

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zemřel zpěvák kapely Linkin Park! Spáchal sebevraždu. TN.cz. 2017-07-20. Dostupné online [cit. 2017-07-20]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]