Charlie McCoy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charlie McCoy
Základní informace
Narození28. března 1941 (83 let)
Oak Hill
Žánrycountry
Povolánípísničkář
Nástrojeharmonika
VydavatelMonument Records
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charlie McCoy, vlastním jménem Charles Ray McCoy (* 28. března 1941, Západní Virginie) je americký multiinstrumentalista.

V osmi letech začal hrát na foukací harmoniku, v patnácti založil vlastní kapelu, a v jednadvaceti měl pověst vyhledávaného a výborného studiového hráče. Poprvé nahrával jako host u Roye Orbisona, a v šedesátých letech se živil jako bubeník (je multiinstrumentalistou - hraje i na kytaru, klávesy, basu, trubku, saxofon, vibrafon, tubu a další nástroje) u Stonevalla Jacksona. Slavnou nahrávku známé skladby Orange Blossom Special natočil na foukací harmoniku McCoy v roce 1965. Mezitím natáčel třeba s Johnnym Cashem, Bobem Dylanem, Elvisem Presleym, Krisem Kristoffersonem, Ringo Starrem, Alem Kooperem a dalšími...

Několikrát také navštívil Českou republiku, a to většinou na pozvání členů skupiny Druhá tráva, a to například v letech 2001, 2003, 2004 nebo 2009. S Druhou trávou také natočil živé album a hostoval na jejím posledním albu. On sám vydal alb více než dvacet, a na mnohých také hostoval. V současnosti je McCoy asi nejlepším a nejznámějším hráčem na foukací harmoniku v USA. S Druhou trávou bude koncertovat v České republice počátkem srpna 2013.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]