Charles Cecil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charles Cecil
Narození11. srpna 1962 (61 let)
York
BydlištěYork
Alma materBedales School
Povoláníherní návrhář, videoherní producent a scenárista
Oceněníčlen Řádu britského impéria
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles Cecil, MBE je klíčovou postavou interaktivní zábavy po čtvrt století. V současnosti pracuje jako manager pro britskou společnost Revolution Software, která v minulosti vydávala hry sklízející úspěchy u kritiky i hráčů - například Beneath a Steel Sky a sérii Broken Sword. Cecil se věnuje přednáškám na téma komerčních a kreativních aspektů tvorby počítačových her. V roce 2006 byl oceněn titulem "Industry legend" časopisem Develop.

Raná kariéra[editovat | editovat zdroj]

Charles Cecil vystudoval Bedales School v anglickém Hampshiru. V roce 1980 začal studovat mechanické inženýrství na Manchesterské univerzitě. Setkal se se studentem Richardem Turnerem pro kterého napsal nějaké textové adventury v rámci herní společnosti Arctic Computing. První hrou, na které pracoval, byla Inca Curse z roku 1981, poté Espionage Island taktéž z roku 1981 a Ship of Doom z roku 1982. Hry byly vydané pro Sinclair ZX81, ZX Spectrum a Amstrad a setkaly se s úspěchem. Cecil byl přijat do Artic Computing jako režisér.

Po dokončení studií v roce 1985 se Cecil rozhodl pokračovat ve své započaté kariéře herního vývojáře a vytvořil společnost Paragon Programming, která vytvářela hry v rámci hlavního britského vydavatele U.S. Gold. V roce 1987 Cecil opustil vývoj her a pracoval ve vydavatelství na postu "manager vývoje softwaru", taktéž pod U.S. Gold. Po roce mu společnost Activision nabídla pozici managera v jejich evropském vývojovém studiu.

V roce 1990 se se založením Revolution Software vrátil k vytváření her.

V Revolution Software[editovat | editovat zdroj]

Společnost byla založena v roce 1990 Charlesem Cecilem, Tony Warrinerem a Davidem Sykesem. Sídlila v Hullu, v současnosti sídlí v Yorku. Tři zakladatelé chtěli vydávat inovativní adventury a proto začali tvořit koncept nového enginu, který nazvali Virtual Theatre. Nový engine jim nabídl mnohem aktivnější a dynamičtější herní svět, než bylo do té doby možné.

Revolution Software se rychle stala vedoucí společností v oblasti adventur a má za sebou mnoho úspěšných titulů, vesměs se setkávající s úspěchem u kritiky i v prodejnosti. Mezi klienty firmy patřily Sony Computer Entertainment, Disney, DreamWorks, Virgin Interactive, Sierra Entertainment (Vivendi), UbiSoft a THQ.

Jejich prvními tituly byly hry Lure of the Temptress (vydáno v roce 1992) a Beneath a Steel Sky (vydáno v roce 1994) - obě se držely na špicích prodejních žebříčků. V roce 1996 vydala firma přelomový titul Broken Sword: Shadow of the Templars, na který navazovalo pokračování Broken Sword 2: The Smoking Mirror z roku 1997. Obě hry si vysloužily řadu ocenění, obou se prodalo přes milion kopií a vydělaly přes 100 milionů dolarů.

Cecilova další hra In Cold Blood byla vydána distributorem Sony Computer Entertainment a vysloužila si spíše vlažné přijetí. The Road to El Dorado byla hra založená na disneyovském filmu z roku 2000.

V listopadu 2003 byl vydán pro PC, PlayStation 2 a Xbox třetí díl ze série Broken Sword - Broken Sword: The Sleeping Dragon. Hra získala několik nominací, mimo jiné za nejlepší scénář na Game Developer Conference v roce 2004. Poslední vydanou hrou ze série byl Broken Sword: The Angel of Death ze září 2006.

Cecil také spolupracoval na herní adaptaci Šifry mistra Leonarda.

Cecilovy hry[editovat | editovat zdroj]

Charles Cecil byl během svého života zapojen ve vývoji následujících her:

Název Platforma Rok vydání Jeho post
Inca Curse DOS 1981 Designer
Espionage Island DOS 1981 Designer
Ship of Doom DOS 1982 Designer
Lure of the Temptress DOS / Amiga / Atari ST 1992 Režie
Beneath a Steel Sky DOS / Amiga / Amiga CD32 1994 Režie
Broken Sword: The Shadow of the Templars DOS / Windows / PlayStation 1996 Režie
Toonstruck DOS / Windows 1996 Zvláštní poděkování
Broken Sword 2: The Smoking Mirror Windows / PlayStation 1997 Režie / Příběh a Design
In Cold Blood Windows / PlayStation 2000 Režie
Gold and Glory: The Road to El Dorado Windows / Game Boy Color / PlayStation 2 2000
Broken Sword: The Shadow of the Templars Game Boy Advance 2002
Broken Sword: The Sleeping Dragon Windows XP / PlayStation 2 / Xbox 2003 Režie / Design
Broken Sword: The Shadow of the Templars Palm OS 2005
Broken Sword: The Angel of Death Windows XP 2006 Režie / Příběh
The Da Vinci Code PlayStation 2 2006 Příběh a Design

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charles Cecil na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]