Chardon-Lagache (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chardon-Lagache
Nástupiště na stanici
Nástupiště na stanici
StátFrancie
MěstoPaříž
Ulicerue Molitor a rue Chardon-Lagache
Vznik30. září 1913
Linky10
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památkyPA00086696
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chardon-Lagache je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 10 v 16. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce ulic Rue Chardon-Lagache a Rue Molitor. Metro je v této části linky jednosměrné, tj. vlaky jezdí pouze ve směru ze stanice Boulogne – Pont de Saint-Cloud do stanice Gare d'Austerlitz.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 30. září 1913 při prodloužení linky 8 od stanice Beaugrenelle (dnes Charles Michels) po Porte d'Auteuil.

27. července 1937 byl úsek linky 8 La Motte-Picquet – GrenellePorte d'Auteuil odpojen od linky 8 a stal se součástí linky 10.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu ulice Rue Chardon-Lagache. Doktor Peter Chardon byl lékař chudých v tehdejším městě Auteuil, jeho syn Pierre-Alfred nahromadil značný majetek, který mu umožnil v roce 1857 otevřít domov důchodců pro nemajetné. Lagache bylo dívčí jméno jeho manželky.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Výstup ze stanice je umístěn na začátku nástupiště a vede na roh ulic Rue Chardon-Lagache a Rue Molitor před dům č. 11 v Rue Chardon-Lagache.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chardon-Lagache (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Boulogne – Pont de Saint-Cloud Metro v PařížiLinka 10 směr Gare d'Austerlitz
Michel-Ange – Molitor Chardon-Lagache (jednosměrná) Mirabeau

Boulogne – Pont de Saint-CloudBoulogne – Jean JaurèsPorte d'AuteuilMichel-Ange – MolitorMichel-Ange – AuteuilChardon-LagacheÉglise d'AuteuilMirabeauJavel – André CitroënCharles MichelsAvenue Émile ZolaLa Motte-Picquet – GrenelleSégurDurocVaneauSèvres – BabyloneMabillonOdéonCluny – La SorbonneMaubert – MutualitéCardinal LemoineJussieuGare d'Austerlitz