Chameleon Labordův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxChameleon Labordův
alternativní popis obrázku chybí
Chameleon Labordův - samec
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chondrata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádještěři (Sauria)
Čeleďchameleonovití (Chamaeleonidae)
Rodchameleon (Furcifer)
Binomické jméno
Furcifer labordi
(Grandidier, 1872)
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chameleon Labordův (Furcifer labordi) je druh chameleona, který žije pouze na Madagaskaru. Podobně jako některé jiné druhy rodu Furcifer (F. antimena, F. lateralis) má i tento chameleon zvláštní, jednoletý životní cyklus. Po vylíhnutí z vejce žije pouze čtyři až pět měsíců, což z jen činí čtyřnohého obratlovce s vůbec nejkratším životem.[2] Mladí chameleoni se líhnou na začátku období dešťů v listopadu a velice rychle rostou, pohlavní dospělosti dosahují už v lednu, kdy začíná období páření. Na konci února nebo na začátku března samice nakladou vejce, rychle přichází stáří a smrt. Po celé období sucha je celá populace tvořena jen vyvíjejícími se vejci.

Chameleon Labordův je středně velký chameleon, dospělý samec může být i s ocasem dlouhý až 30 cm, samice jsou menší.[3] Sexuální dimorfismus je výrazný: samci mají vysokou přilbu a výrazný hřbetní hřeben tvořený kónickými šupinami. Samci mají rovněž jakýsi roh na čenichu, který je ale spíš masitý, než tvrdý a tvořený keratinem, jak je tomu u jiných chameleonů. Hrdelní a břišní hřeben je méně vyvinutý. Samice mají jemnější přilbu, a hřbetní hřeben i čenichový výběžek jsou mnohem menší než u samců.

Samec je obvykle zbarven zeleně, s bílými pruhy na bocích, samice jsou pestřejší: základní barva je zelená, na bocích má fialové a modré skvrny, na zádech je skvrnitá oranžově a na hrdle má jasně červené proužky.[3] Chameleoni se k sobě vzájemně chovají nepřátelsky, během období páření spolu samci bojují o právo pářit se se samicemi.

Obývá pouze ostnaté lesy a suché opadavé lesy na jihovýchodě a východě ostrova Madagaskar.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Furcifer labordi na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Kristopher B. Karsten, Laza N. Andriamandimbiarisoa, Stanley F. Fox, hristopher J. Raxworthy. A unique life history among tetrapods: An annual chameleon living mostly as an egg. S. 8980–8984. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America [online]. 30.6.2008 [cit. 1.11.2012]. Roč. 105, čís. 26, s. 8980–8984. Dostupné online. DOI 10.1073. 
  3. a b Labord’s chameleon (Furcifer labordi) [online]. Arkive.org [cit. 2012-11-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Jenkins, R.K.B., Andreone, F., Andriamazava, A., Anjeriniaina, M., Brady, L., Glaw, F., Griffiths, R.A., Rabibisoa, N., Rakotomalala, D., Randrianantoandro, J.C., Randrianiriana, J., Randrianizahana , H., Ratsoavina, F. & Robsomanitrandrasana, E. Furcifer labordi [online]. IUCN Red List of Threatened Species, 2011 [cit. 2012-10-31]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]