Chaluha bublinatá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxChaluha bublinatá
alternativní popis obrázku chybí
Detail stélky
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeChromalveolata
KmenStramenopila
Třídahnědé řasy (Phaeophyceae)
ŘádFucales
ČeleďFucaceae
Rodchaluha (Fucus)
Binomické jméno
Fucus vesiculosus
L.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chaluha bublinatá (Fucus vesiculosus) je zelenavě hnědě nebo žlutohnědě zbarvená hnědá chaluha s kožovitými, vidličkovitě rozvětvenými pásy a drsnou střední žilkou.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tato chaluha je tvořena pásy které mají většinou párové vzduchové bubliny a na špičce houbovitě nafouklá plodová tělesa. Ta obsahují samčí a samičí rozmnožovací buňky. S diskovitým příchytným orgánem se přidržují na skalách, dřevě, mušlích. Chlorofyl je překryt žlutohnědými barvivy (především fukoxanthinem). Často vytváří husté porosty. Při odlivu leží ochable a dostává černé zbarvení, při přílivu se jí zpět žlutohnědá barva vrací.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

V oblasti příboje,v mělčinách Severního a Baltského moře, na pobřežích ochranných staveb, hrázích, pilířích, mušlích; až do hloubky 5 m.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Z hnědých chaluh se získávají řasové kyseliny a soli, např. želírovací prostředek a hnojiva (dodavatel jódů). Používá se i jako léčivá bylina. Prostřednictvím vysokého obsahu jódu zvyšuje činnost štítné žlázy, která reguluje celkový metabolický obrat v lidském organismu. Tímto mechanismem může chaluha přispívat i ke snižování tělesné hmotnosti a obezity. Předpokládá se, že chaluha může obsahem dalších látek přispívat též k podpoře růstu vlasů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]