Châtelet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o belgickém městě. O stanici metra v Paříži pojednává článek Châtelet (stanice metra v Paříži).
Châtelet
Châtelet – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátBelgieBelgie Belgie
Jazyk. společenstvíFrancouzské
RegionValonsko
ProvincieHenegavsko
ArrondissementCharleroi
Châtelet
Châtelet
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha27,03 km²
Počet obyvatel36 191 (2015)
Hustota zalidnění1 338,9 obyv./km²
Správa
StarostaDaniel Vanderlick (od 2006)
Oficiální webwww.chatelet.be
E-mailcommunication@chatelet.be
Telefonní předvolba071
PSČ6200
Počet zastupitelů33
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Châtelet (valonsky Tcheslet) je frankofonní město v Belgii. Nachází se ve valonské provincii Henegavsko a v arrondissementu Charleroi. Z hlediska počtu obyvatel, který činí 35 752 (údaj z 1. července 2006), je Châtelet 10. největší město ve Valonsku.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Obec Châtelet má rozlohu 27,03 km² a leží na 50°24’ s. š. a 4°31’ j. d. na řece Sambre. Je součástí aglomerace města Charleroi, které leží západně od Châteletu, rovněž na řece Sambre. Od roku 1977 obec Châtelet zahrnuje kromě vlastního Châteletu ještě bývalé obce Bouffioulx a Châtelineau.

Půdní podloží v obci je vápenité a terén je místy skalnatý. V obecním lese o výměře 200 ha se nachází krasová jeskyně Agouloir, ve které přezimují letouni, a další jeskyní v obci je Montrou. V Bouffioulxu se nachází přírodní rezervace Sébastopol, ve které žije mimo jiné 245 druhů kvetoucích rostlin (z toho 12 druhů orchidejí), 19 druhů savců a 53 druhů ptáků, kteří zde hnízdí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o Châteletu pochází z 12. století, kdy se také stal součástí biskupství Lutych. Roku 1220 získal Châtelet městskou listinu a roku 1655 se stal jedním z 23 nejvýznamnějších měst biskupství Lutych, kterým byl udělen titul „Bonne Ville“. Do 18. století Châtelet plnil funkci regionálního centra, nicméně během nadvlády rakouských Habsburků o ni přišel ve prospěch Charleroi. Město zaznamenalo výrazné změny během průmyslové revoluce, která se v této oblasti začala projevovat již na konci 18. století. Původně venkovské oblasti v údolí řeky Sambre byly industrializovány a došlo ke značnému nárůstu počtu obyvatel.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Družba[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]