Cerianthus filiformis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKorálnatci
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Oddělenídvojlistí (Diblastica)
Kmenžahavci (Cnidaria)
Třídakorálnatci (Anthozoa)
ŘádCeriantharia
ČeleďCerianthidae
RodCerianthus
Binomické jméno
Cerianthus filiformis
Carlgren, 1893 [1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cerianthus filiformis je druh červnatce, který patří do třídy korálnatců (Anthozoa).[1] Cerianthus filiformis je rozšířený v Japonském moři.

Popis a chování[editovat | editovat zdroj]

Mezi mořskými živočichy patří k nejkrásnějším. Podobá se květu a svým vzhledem připomíná příbuzný druh mořských sasanek. Má natažené a svalnaté tělo, které může dosáhnout délky 35 cm. Má tvar velkého polypu s četnými pohyblivými chapadly.[2] Odstín chapadel může být bílý, zelený, oranžový nebo fialový a centrální chapadla mohou mít jiné zbarvení než tykadla okrajová.

Žije osamoceně, chrání ho schránka trubkovitého tvaru, kterou se přichytává k mořskému dnu. Chapadla jsou vybavena jedovými kusadly, rozloženými do dvou soustředných kruhů. Při vyrušení se stáhne do své schránky, která mu slouží jako skrýš. Živí se drobnými korýši a rybkami. Nejdříve je omráčí jedovatou tekutinou a potom se jich zmocní chapadly. Některé drobné rybky teplých moří, například klauni, jsou vůči jedu imunní a rády se zdržují v jeho společnosti, ukryté mezi chapadly. Při náznaku nebezpečí se rychle skryjí do žahavého chomáče.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cerianthus filiformis na anglické Wikipedii.

  1. a b WoRMS - World Register of Marine Species - Cerianthus filiformis Carlgren, 1924. www.marinespecies.org [online]. [cit. 2021-12-16]. Dostupné online. 
  2. Cerianthus, le cérianthe fleur de mer. www.anemone-clown.fr [online]. [cit. 2021-12-16]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]