CenturyLink Field

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lumen Field
Lumen Field v noci
Lumen Field v noci
Poloha800 Occidental Ave S, Seattle, WA, Spojené státy americké
Souřadnice
Otevření28. července 2002
VlastníkWashington State Public Stadium Authority
PovrchFieldTurf
Cena výstavby430 mil. USD
ArchitektEllerbe Becket
Stavební společnostSkilling Ward Magnusson Barkshire
Bývalé názvy
Seahawks Stadium, Qwest Field, CenturyLink Field
Týmy
Seattle Seahawks (NFL) (2002+)
Seattle Sounders FC (MLS) (2009+)
Seattle Sounders (USL 1) (2003-07)
Kapacita
67 000 pro americký fotbal, 35 700 pro kopanou
Rozměry
110 × 51 pro americký fotbal, 104 × 68 pro kopanou
WebOficiální web
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

CenturyLink Field je multifunkční stadion v Seattlu. Je domovem týmu NFL Seattle Seahawks a týmu MLS Seattle Sounders FC. Původně se jmenoval Seahawks Stadium, ale v roce 2004 zakoupila práva na název telekomunikační firma Qwest, která ho přejmenovala na Qwest Field. Své současné jméno dostal v červnu 2011 poté, co práva na název přešla na firmu CenturyLink. V komplexu se nachází také kino, garáže, apod. Konají se zde koncerty, výstavy a sportovní události. A protože se nachází v okruhu jedné míle od centra Seattlu, je stadion také dobře přístupným díky mnoha dálnicím a hromadné dopravě.

Stadion byl postaven mezi lety 2000 a 2002 poté, co voliči v celostátním referendu povolili stavbu v roce 1997. Dále byla vytvořena společnost Washington State Public Stadium Authority, která zaručuje, že stadion je veřejným majetkem. Majitel Seahawks Paul Allen založil firmu First & Goal Inc., která celý komplex provozuje. Allen byl hodně spojen s projektem stadionu a podílel se na jeho vzhledu. Také podpořil otevřenou střechu, která má zaručovat skvělou atmosféru. Stadion je tak velice moderním zázemím s výhledy na Seattle a okolí. Kapacita je 67 000 diváků.

Fanoušci Seahawks jsou velice hluční a to dává domácímu mužstvu výhodu. Také byl prvním v NFL s umělou trávou typu FieldTurf. Kromě Seahawks zde americký fotbal hrály i mnohé univerzitní, vysokoškolské a středoškolské týmy.

Stadion byl postaven také pro kopanou, jako první na něm hráli Seattle Sounders ligu USL. Při expanzi MLS v roce 2009 se přestěhovali právě do této ligy, pod stejným názvem. Ve stejném roce se zde také odehrál MLS Cup, finále nejvyšší americké fotbalové soutěže.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Qwest Field na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]