Centrum Paraple

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centrum Paraple, o.p.s.
MottoPomáháme najít cestu dál
Vznik1994[1]
Typnestátní nezisková organizace
Právní formaobecně prospěšná společnost
ÚčelPomoc lidem ochrnutým po poškození míchy následkem úrazu nebo onemocnění v průběhu života a jejich rodinám překonat těžkou životní situaci a najít cestu dál.
SídloOvčárská 471/1b, Praha, 108 00, Česko
PůsobnostČR
ŘeditelMgr. David Lukeš
ZakladatelZdeněk Svěrák a Svaz paraplegiků
Dozorčí radaPavel Kolář a Marcel Soural
Rozpočet44 mil. Kč (2018)
Oficiální webwww.paraple.cz
Datová schránkaha4c72p
IČO24727211 (VR)
LEI315700YYTZ25OFZ80E44
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zdeněk Svěrák otevřel Centrum Paraple společně s občanským sdružením Svaz Paraplegiků v roce 1994.

Centrum Paraple je česká obecně prospěšná společnost. Její činností je pomoc lidem ochrnutým po poškození míchy následkem úrazu nebo onemocnění v průběhu života a jejich rodinám. Pomoc centra ročně využije kolem 1500 paraplegiků (vozíčkářů).

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Pomáhat lidem po poranění míchy ve věku od 15 let žijícím na území České republiky uskutečnit změnu ve svém dosavadním fungování a nastavení tak, aby se v jejich životě vyrovnaly příležitosti běžné pro jejich vrstevníky bez znevýhodnění. Klienty podporovat v jejich seberealizaci krátce po úrazu i v průběhu dalšího života.

Hlavní služba, pobytová sociální rehabilitace, je komplexně propracovaný systém péče, pomoci, podpory a terapeutického působení multidisciplinárního týmu, jehož členové užívají při práci s klienty metody dle svého profesionálního uvážení a odbornosti. Je poskytována v třítýdenních cyklech a při spolupráci s klienty vychází z jejich individuálních potřeb, s důrazem na lidskou důstojnost, aktivní přístup a osobní zodpovědnost. Každý rok služby využije více než 1400 klientů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • 17. prosince 1993 – krizová schůzka přátel a podporovatelů centra a zástupců Svazu paraplegiků. Cíl – najít vhodné prostory a vybudovat centrum pro poskytování pomoci lidem s poškozením míchy. Své přátele Olgu Havlovou, Zdeňka Svěráka a další přivedl jeden ze zakladatelů Svazu paraplegiků, Jan Kašpar. Zdeněk Svěrák nabídl pomoc a navrhl centrum pojmenovat Centrum Paraple.
  • 17. května 1994 - Zdeněk Svěrák s Českou televizí uvedli na podporu Centra Paraple první Dobročinnou akademii. Pořad byl v letech 1994 – 2014 vysílán každoročně.
  • říjen 1994: Zdeněk Svěrák společně s občanským sdružením Svaz paraplegiků otevřel Centrum Paraple v pronajaté čtvrtině budovy bývalých jeslí v Ovčárské ulici v Praze 10.
  • 1994 – 2000 poskytovalo Centrum Paraple poradenské služby lidem na vozíku s poškozením míchy a jejich rodinám. Dále poskytovalo ambulantní sociální rehabilitaci, umožňovalo stáže a praxe studentům fyzioterapie, ergoterapie a sociální práce. Pořádalo v pronajatých zařízeních mimo Prahu týdenní instruktážní sociálně rehabilitační pobyty pro nové klienty s poškozením míchy. Začalo pořádat také instruktážní sportovní pobyty. Společně se Svazem paraplegiků a s podporou Ministerstva zdravotnictví a Vojtova centra v Římě pořádalo mezinárodní konference na téma léčení a rehabilitace lidí po poškození míchy.
  • 1998 – Svaz paraplegiků získal budovu do vlastnictví.
  • 13. února 2001 -  slavnostní otevření rekonstruované budovy. Během následujících několika měsíců byla uváděna do plného provozu. Kromě ambulantních služeb začali klienti Centra Paraple využívat nejprve týdenní, později zejména 2 – 3 týdenní sociálně rehabilitační pobyty v budově centra. Činnost se dále rozšiřovala o počítačové kurzy, program Máma, táta na vozíku a kurz Zdravý životní styl.
  • 6. března 2002 – V Centru Paraple se uskutečnilo jednání za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR, zástupců zdravotnických zařízení, zástupců Svazu paraplegiků a Vládního výboru pro zdravotně postižené občany na téma přijetí spinálního programu a otevření spinálních jednotek, specializovaných na léčení pacientů s poškozením míchy. V červnu 2002 Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o zřízení dalších 3 spinálních jednotek k již existující SJ v Brně.
  • 2009 – Uskutečnila se přístavba budovy Centra Paraple – přistavěno bylo křídlo budovy s další ubytovací kapacitou, velkou tělocvičnou, sklady, dílnou, počítačovou učebnou a dalšími prostorami.
  • duben 2010 – slavnostní otevření přístavby
  • srpen 2010 – Zdeněk Svěrák a Svaz paraplegiků založili obecně prospěšnou společnost Centrum Paraple se samostatnou právní subjektivitou.
  • březen 2016 – Ředitelem Centra Paraple se stal David Lukeš (od r. 2010 člen jeho správní rady).

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Centrum zajišťuje celodenní péči a odbornou terapeutickou pomoc. Poskytuje vozíčkářům multidisciplinární služby: fyzioterapii;ergoterapii; psychoterapii; zdravotní, ošetřovatelskou a asistenční péči; sportovní terapii; služby sociálního pracovníka.

Dále připravuje programy a kurzy:[2] Máma, táta na vozíku, Zdravý životní styl, Sportovní kurzy, Vzdělávací kurzy, Výtvarné kurzy, Poradenství, Půjčovna pomůcek, Servis vozíků.

Rovněž organizuje několik akcí pro veřejnost:

  • Běh pro Paraple – benefiční sportovně společenská akce, pořádána každoročně v červnu od roku 2000.[3] Hlavním programem jsou závody dvojic dospělých i dětí v běhu na 100 m. Součástí je také doprovodný program.
  • Dobročinná akademie – pořad Zdeňka Svěráka ve prospěch centra, ve kterém žádá diváky a posluchače o podporu činnosti centra. Vysílá jej v přímém přenosu Česká televize (od roku 1994)[4] a Český rozhlas (od roku 2002). Vystupují v něm herci, zpěváci a další osobnosti veřejného a kulturního života.
  • Golfový turnaj – centrum pravidelně otevírá golfovou sezonu vlastním turnajem.[5]
  • Aukce pro Paraple
  • Sejdeme se na zahradě
  • SCIday
  • účast StarDance

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie Centra Paraple [online]. Centrum Paraple [cit. 2015-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-03-11. 
  2. Výroční zpráva Centra Paraple za rok 2013 [online]. 30. 6. 2014 [cit. 2014-02-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-02-17. 
  3. IDNES.CZ - Pro Paraple běžel i Zdeněk Svěrák [online]. 22.6.2000 [cit. 2015-02-17]. Dostupné online. 
  4. Dobročinná akademie na ČT [online]. Rev. 1.10.2014 [cit. 2015-02-17]. Dostupné online. 
  5. Český rozhlas - Na tomhle golfu se na hendicap nehraje [online]. Rev. 24.4.2014 [cit. 2015-02-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]