Centrální bagdádská věznice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centrální bagdádská věznice
Věznice Abú Ghrajb
Věznice Abú Ghrajb
Základní údaje
OtevřeníDesetiletí od 1950
Poloha
AdresaAnbár, IrákIrák Irák
Souřadnice
Centrální bagdádská věznice
Centrální bagdádská věznice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Centrální bagdádská věznice, dříve známá jako vězení Abú Ghrajb[1] ve stejnojmenném městě, jež se nachází 32 km západně od Bagdádu. Sloužila k věznění a popravování politických vězňů již za diktátora Saddáma Husajna. Světově známým se toto vězení stalo, když média informovala o mučení a ponižování iráckých vězňů, z nichž někteří používali statusu válečného zajatce, příslušníky armády USA.[2][1]

Věznice byla vybudována v 60. letech 20. století s britskou pomocí na území 280 akrů se 24 strážními věžemi. Oblast o rozloze malého města byla rozdělena do 5 samostatných částí oddělených zdí pro různé kategorie vězňů. Každý vězeňský blok obsahoval jídelnu, islámskou modlitebnu, vycházkový prostor a základní hygienické příslušenství. Cely byly často zaplněny 40 lidmi v místnostech o rozměrech 4 × 4 metry.

Manadel al-Džamadi[editovat | editovat zdroj]

Manadel al-Džamadi byl irácký vězeň v Centrální bagdádské věznici, jenž byl v roce 2003 umučen při výslechu. Dozorci ho bili a pověsili z okna za ruce v poloze zvané „estrapáda“. Byl podezřelý, že 27. října 2003 provedl bombový útok na kanceláře Červeného kříže v Bagdádu, což se ovšem nepodařilo dokázat. Ve vězení byl držen jako tajný vězeň, o jeho smrti by se pravděpodobně nikdo nedozvěděl, ale někteří dozorci (Sabrina Harman, Charles Graner) porušili disciplínu a fotografovali se s jeho mrtvolou. Fotografie se potom dostaly do médií.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b iDnes [online]. 23. února 2009 [cit. 2013-07-09]. Dostupné online. 
  2. Lynndie Rana Englandová

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]