Cena Karla Velikého

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
radnice města Cách

Cena Karla Velikého (německy Karlspreis) je jedno z nejprestižnějších evropských ocenění. Uděluje je (téměř) každoročně od roku 1950 německé město Cáchy osobnostem, které se podílely na prosazování myšlenek a ideálů, na kterých bylo ocenění založeno. Cena připomíná Karla Velikého, vládce Franské říše a zakladatele pozdější Svaté říše římské, jenž v Cáchách sídlil a je pohřben v tamní katedrále. Cena je tradičně udělována při slavnostním ceremoniálu ve svátek Nanebevstoupení Páně na radnici města Cách.

Zakladatelské myšlenky[editovat | editovat zdroj]

19. prosince 1949 předložil zakladatel čtenářského spolku „Corona Legentium Aquensis“ Kurt Pfeiffer návrh udělovat novou cenu: „Je nám ctí přednést návrh každoročního udělování mezinárodního ocenění za nejvýznamnější přínos k rozvoji porozumění v západní Evropě, činnost pro společenství, službu v zájmu lidstva a míru ve světě. Přitom se může jednat o zásluhy v oblasti literatury, vědy, ekonomie nebo politické úsilí.“

Sponzor ceny, město Cáchy, se přímo odvolává na Karla Velikého jako na „zakladatele západní kultury“ a prohlašuje, že za jeho vlády město Cáchy bylo duchovním a politickým centrem dnešní západní Evropy.

Seznam laureátů[editovat | editovat zdroj]

Cena Karla Velikého pro mladé Evropany[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2008 je udělováno toto ocenění mladým lidem do 30 let, kteří vytvářejí dobrovolnické projekty podporující myšlenky evropské sounáležitosti a vzájemného pochopení v praxi. Národní kola této ceny probíhají v každé zemi Evropské unie, vítězové z každého státu jsou pozváni na slavnostní vyhlášení do Cách. Cena je udělována Evropským parlamentem a Nadací pro Mezinárodní cenu Karla Velikého v Cáchách.

Čeští vítězové[editovat | editovat zdroj]
  • V roce 2012 poprvé obsadil jedno z tří vítězných míst český dobrovolnický projekt Evropa dělá školu (Europe meets school, Europe macht School), který umožnil zapojit incomingové Erasmus studenty Univerzity Karlovy do výuky na českých základních a středních školách. Studenti si tak vyzkoušeli učit v jiné zemi a čeští školáci a studenti si mohli otestovat, jak porozumí výuce vedené zahraničním studentem v cizím jazyce. Témata korespondovala s rodnou zemí studenta a předmětem výuky. (Například - slovinský student učil o Josipu Plečnikovi v hodině výtvarné výchovy.) Projekt organizovala a zaštiťovala do roku 2021 Evropská kancelář Zahraničního oddělení Univerzity Karlovy (Dr. Ivana Herglová) ve spolupráci s Erasmus clubem Filosofické fakulty a Erasmus studenty. Z tohoto prostředí vzešel i národní vítěz Ceny Karla Velikého z roku 2014 - anglická online verze univerzitního časopisu i-forum, kam přispívali zejména Erasmus studenti píšící o svých zkušenostech se studiem i o zajímavostech v ČR.
  • V roce 2021 vyhrál cenu Karla Velikého pro mladé komerční český projekt Fakescape, který na bázi únikových her učí rozpoznávat dezinformace a fakenews studenty středních a základních škol. Vznikl na základě spolupráce studentského spolku a Katedry politologie Masarykovy univerzity, přispěla na něj nadace O2.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. dpa. Swetlana Tichanowskaja erhält den Karlspreis 2022. Der Tagesspiegel [online]. 2021-12-17 [cit. 2022-05-24]. Dostupné online. (německy) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]