Cefeida

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Cefeidy)

Cefeida je pulsující proměnná hvězda, jejíž perioda pulsů je přímo závislá na její absolutní magnitudě, tedy i zářivém výkonu. Pulsace způsobuje pravidelné smršťování a rozpínání jejích podpovrchových vrstev. Název byl odvozen od hvězdy Delta Cephei v souhvězdí Cefea. Periody cefeid se pohybují mezi třemi a třiceti dny. Významnou astronomkou zabývající se cefeidami a jejich použitím pro výpočet vzdálenosti z jejich periody pulsace byla Henrietta Swan Leavittová.

Díky výskytu cefeid ve vzdálenostech, které mohou být přesně měřeny paralaxně, byl nalezen spolehlivý empirický vztah mezi periodou pulsů a absolutní svítivostí (tu je možno určit ze známé vzdálenosti). Díky tomu se cefeidy využívají jako tzv. standardní svíčky ke zjišťování vzdáleností galaxií a kulových hvězdokup, protože světelné křivky je možno určovat na vzdálenosti mnohonásobně větší.

Dělení[editovat | editovat zdroj]

Cefeidy můžeme rozdělit na:[1]

V užším smyslu slova jsou Cefeidami pouze hvězdy typů delta Cephei a W Virginis, případně jen delta Cephei.

Výpočet vzdálenosti[editovat | editovat zdroj]

Typická světelná křivka cefeidy, která ji odlišuje od jiných druhů proměnných hvězd. Tato konkrétně patří právě Delta Cephei, vynesena jako závislost magnitudy (kolísající mezi 3,5 a 4,5) na čase (ve dnech).

Střední absolutní magnitudu cefeidy spočítáme podle vztahu

kde P je perioda ve dnech a s pomocí změřené zdánlivé magnitudy dostaneme vzdálenost

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Astronomický slovníček [online]. 03-2001 [cit. 2009-06-20]. Kapitola Cefeida. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • POKORNÝ, Zdeněk. Vademecum [online]. Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně, 2006 [cit. 2009-06-20]. Kapitola 5.6. Majáky vesmíru. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]