Cedrelinga cateniformis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCedrelinga cateniformis
alternativní popis obrázku chybí
Semenáč Cedrelinga cateniformis
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďCaesalpinioideae
RodCedrelinga
Binomické jméno
Cedrelinga cateniformis
Ducke, 1922
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cedrelinga cateniformis je jediný druh rodu Cedrelinga z čeledi bobovité. Je to jeden z nejmohutnějších stromů jihoamerického pralesa, dorůstající výšky až 70 metrů. Vyznačuje se velkými dvakrát zpeřenými listy, drobnými zelenavými květenstvími a rozpadavými tenkými plody, které jsou šířeny větrem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Cedrelinga cateniformis je gigantický strom, dorůstající výšky až 70 metrů a průměru kmene (ve 150 cm od země) téměř 2 metry. Kůra je červenavá, řídce žlábkovitě rozpukaná. Listy jsou dvakrát zpeřené, na hlavním vřetenu listu je několik (většinou 4) postranních vřeten, na každém z nich jsou 3 až 4 páry lístků. Lístky jsou poměrně velké, 6 až 11 cm dlouhé a 3 až 5,5 cm široké. Květy jsou drobné, zelenavé, v drobných hlávkách uspořádaných po několika ve svazcích skládajících vrcholové laty. Kalich je zvonkovitý. Koruna je pětičetná, s laloky delšími než korunní trubka. Tyčinek je mnoho, dlouze vyčnívají z květů a ve spodní části jsou srostlé do trubičky. Plody jsou visící, ploché, stopkaté, pokroucené a mezi semeny zaškrcované. Za zralosti se rozpadají na 2 až 6 plochých jednosemenných dílů. Semena jsou velká, plochá, okrouhlá, s tenkým osemením.[2][3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen v nížinných deštných lesích Jižní Ameriky od jihovýchodní Kolumbie a jižní Venezuely po Peru a Brazílii. Vyskytuje se v nezaplavovaných nížinných lesích v nadmořských výškách 100 až 300 metrů. [2]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Tenké rozpadavé plody Cedrelinga cateniformis jsou šířeny větrem.[3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Cedrelinga je jedním z nejdůležitějších amazonských stromů těžených pro dřevo, a to zejména v oblastech s chudými půdami.[3] Dřevo je obchodováno pod názvem pakuli a je používáno zejména na nábytek, podlahy, stavby a podobně.[5] Je také jednou z běžně používaných složek drogy ayahuasca.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. VI). Missourihoustonii: Timber Press, 2001. ISBN 0-915279-81-9. 
  3. a b c GENTRY, A.H. Wooden Plants of Northwest South America. Chicago: The Univ. of Chicago Press, 1996. ISBN 0226289435. 
  4. ALLEN, O.N.; ALLEN, E.K. The Leguminosae, a Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison: The University of Wisconsin Press, 1981. ISBN 0-299-08400-0. 
  5. BWWI: Pakuli (Cedrelinga cateniformis) [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]