Cedlarové z Hoffu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cedlarové z Hoffu byl šlechtický rod sídlící v Čechách nebo na Moravě před i po Bílé hoře.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jan Cedlar Pačlavský z Hoffu koupil v roce 1603 tvrz Velký Ořechov. Od roku 1589 byl majitelem Zlínského panství, kde v tento rok přestavěl tvrz na renesanční zámek. Byl pohonním hraběte Gabriela Majlada.

V prvních letech 17. století převzal panství syn Jana Cedlara Kryštof Cedlar z Hoffu. Kryštof Cedlar z Hoffu byl majitelem Otrokovic a Hřivínova Újezdce, který koupil roku 1603.

V roce 1622 držela Kryštofova sestra Anna Cedlarová z Hoffu zámek a panství Paskov. Jiné prameny říkají, že Anna prodala v roce 1616 zámek Paskov bratru Kryštofovi. Anna Cedlarová z Hoffu si vzala za manžela Václava Onšíka z Bělkovic. Celé panství drželi jen velmi krátkou dobu. Není však známo, na jakém podkladě Paskov vlastnili, neboť veškeré vklady do zemských desk zapsané v časech proticísařské rebelie byly na příkaz kardinála Františka z Dietrichštejna zničeny. Kryštof Cedlar se zúčastnil rebelií kolem stavovského povstání a proto mu byl sebrán majetek v Paskově. Byl považován za jednoho z nejdůležitějších vůdců stavovského povstání, byl členem direktorské vlády, ale zemřel již roku 1619.

Erb Cedlarů[editovat | editovat zdroj]

Ve štítě jsou vedle sebe tři rostliny, podobné paličkám orobince, kořeny jsou přibližně hvězdicového tvaru a na stoncích jsou drobné lístky. V klenotu jsou složená křídla. Na předním křídle jsou rostliny ze štítu.

Někde[kde?] jsou i zprávy, že jejich znakem byl štít v jehož dolní části bylo jakoby hořící slunce a z něho jsou vzhůru postavené tři hladké řemdihy či koule na tyčích.

Podle jiného zdroje rodový erb představovalo v modrém štítě obrněné rameno držící tři řemdihy.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Saheb, Müller (2018), s. 18

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externi odkazy[editovat | editovat zdroj]