Cedarpelta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCedarpelta
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, asi před 110 miliony let
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádThyreophora
InfrařádAnkylosauria
ČeleďAnkylosauridae
RodCedarpelta
Binomické jméno
Cedarpelta bilbeyhallorum
Carpenter et al., 2001
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cedarpelta („cedrový štít“) je rod ptakopánvého dinosaura ze skupiny ankylosauridů. Zahrnuje jediný dosud popsaný druh (C. bilbeyhallorum), stanovený v roce 2001 paleontologem Kennethem Carpenterem a jeho kolegy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Cedarpelta žila v období spodní křídy na území dnešního západu kontinentu Severní Ameriky (stát Utah). Zkameněliny tohoto obrněného dinosaura byly objeveny roku 1990 S. A. Bilbeyovou a E. Hallem (odtud druhové jméno). Pochází ze sedimentů souvrství Cedar Mountain a mají stáří asi 116 až 109 milionů let. Holotyp s označením CEUM 12360 představuje fragmentárně zachovalou nekompletní lebku. Cedarpelta patřila k velkým ankylosaurům, Gregory S. Paul v roce 2010 odhadl délku tohoto tyreofora na 7 metrů a hmotnost na 5 tun.[1] Paleontolog Thomas R. Holtz, Jr. odhaduje jeho délku dokonce na 9 metrů.[2] Samotná lebka měřila na délku asi 60 cm.

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Rod Cedarpelta by zástupcem čeledi Ankylosauridae. Mezi nejbližší příbuzné rody cedarpelty patřil zřejmě bazální ankylosaur Gastonia, žijící zhruba ve stejné oblasti o 10 až 15 milionů let dříve.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Paul, G. S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, str. 231 (anglicky)
  2. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek, str. 40). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]