Cathariostachys madagascariensis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCathariostachys madagascariensis
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďlipnicovité (Poaceae)
Podčeleďbambusové (Bambusoideae)
RodCathariostachys
Binomické jméno
Cathariostachys madagascariensis
(A. Camus) S. Dransf., 1998
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cathariostachys madagascariensis je stálezelená rostlina, jeden ze dvou druhů rodu Cathariostachys, je endemit Madagaskaru. Roste poblíž vodních toků v deštných pralesích na východě ostrovanadmořské výšce až do 1500 m n. m.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina s jedním přímým, dřevnatějícím, dutým stéblem vyplněným dření. V horní části se stromovitě větví, ale hlavní stéblo zůstává dominantní, dorůstá do výšky 10 až 15 m (ojediněle až 20 m) a mívá v průměru 5 až 8 cm (výjimečně až 12 cm). Jejich vytrvalé, vztyčené vejčité nebo trojúhelníkovité pochvy bývají 15 až 20 cm dlouhé a z poloviny široké.

kolének stébel vyrůstají tenké, až 1 m dlouhé větévky nesoucí až 50 listů. Listová pochva bývá vejčitá či trojúhelníkovitá, 7 až 18 cm dlouhá a 25 až 60 mm široká a zašpičatělá, má krátká ouška i téměř průhledný jazýček. Střídavě rostoucí listové čepele s krátkým řapíkem jsou kopinaté, obvykle lysé a 10 až 25 cm dlouhé a 15 až 40 mm široké.

Květenství vyrůstající z kolének stébel jsou kulovitá a hodně větvená. Bývají 2,5 až 4 cm velká a skládají se z bočně stlačených klásků 20 mm dlouhých. Mají až 5 plev ale jen jediný plodný kvítek bez okvětí se šesti tyčinkami a dlouhou čnělkou se třemi bliznami. Kopinatá žilnatá plucha je 12 mm dlouhá. Plody jsou tenkostěnné válcovité obilky s přilnavým oplodím.

Rostlina se na stanovišti rozrůstá až metr dlouhými plazivými oddenky, takže jednotlivé lodyhy nevyrůstají nahloučeny v trsech, ale každá roste samostatně a vytvářejí tak dojem mladého listnatého lesa.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Cathariostachys madagascariensis je místními obyvateli používán jako potrubí pro závlahové systémy nebo se z něj vyrábějí různé píšťaly. Jeho části jsou také zaplétány pro zvýšení pevnosti do rohoží a dřevnaté lodyhy jsou používány jako stavební dřevo pro stavbu tradičních domů. Slouží také jako palivo.

Tento druh má zásadní význam pro přežití tzv. bambusových lemurů, ohrožených poloopic pro které jsou listy a dřeň tohoto druhu bambusu základní potravou. Jedná se hlavně o druhy lemur šedý, lemur zlatý a lemur širokonosý.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Rostlina je silně kyanogenní, její mladé listy i výhonky obsahují velké množství soli kyseliny kyanovodíkové která je pro živočichy jedovatá, blokuje přenos kyslíku z krve do tkání. Se stárnutím listů toto množství klesá, zároveň se snižuje i jejich výživná hodnota. Není známo jak se lemuři s kyanidy vypořádávají, když tyto rostliny tvoří přes 95 % jejích potravy.[1][2][3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CLAYTON, W. D.; VORONTSOVA, M.; HARMAN, K. T. et al. Cathariostachys madagascariensis [online]. Kew, Royal Botanic Gardens, Richmond, UK, rev. 27.01.2014 [cit. 2015-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BRINK, M. Cathariostachys madagascariensis [online]. PROTA, Network Office Europe, Wageningen University, Wageningen, NL, rev. 2008 [cit. 2015-03-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. (anglicky) 
  3. BALLHORN, D. J.; KAUTZ, S.; RAKOTOARIVELO, F. P. Quantitative variability of cyanogenesis in Cathariostachys madagascariensis-the main food plant of bamboo lemurs in Southeastern Madagascar [online]. US National Library of Medicine, National Institutes of Health, USA, rev. 04.2009 [cit. 2015-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. KING, Tony; RANDRIANARIMANANA, Lucien; RAKOTONIRINA, Laingoniaina et al. Large-culmed bamboos and Prolemur simus in Madagascar [online]. The Aspinall Foundation, Andravoahangy, Antananarivo, Madagaskar, rev. 12.06.2013 [cit. 2015-03-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]