Castel dell'Ovo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Castel dell'Ovo
Základní informace
Slohnormanský sloh
Poloha
AdresaVia Eldorado, 3, Neapol, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Castel dell'Ovo (česky Vaječný hrad nebo Hrad zlatého vejce) je středověký hrad v italském městě Neapol. Hrad leží na skalnatém ostrůvku Megaride, na pobřeží nedaleko centra města.

Hrad je s pevninou spojen hrází, která je oblíbeným místem pro fotografování čerstvých novomanželů. Hráz je dlouhá 100 metrů. Hrad má tvar obdélníku o stranách 200 na 45 metrů. Ze strany hráze je hrad chráněn vysokým polokruhovým bastionem. Hrad dnes slouží pro konání výstav a jiných kulturních akcí. Za hradem je dlouhý výběžek, který kdysi pravděpodobně sloužil jako přístav. Hrad je zdarma přístupný a je z něj výborný výhled na pobřeží Neapole.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název hradu vychází ze středověké legendy, podle níž měl římský básník Vergilius magické vajíčko. To prý umístil v základech hradu, aby jej tak posílilo. Pokud se vajíčko rozbije, stihne celou Neapol pohroma.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrůvek Megaride byl osídlen v 6. století př. n. l. řeckými kolonisty z nedalekého města Cumae, kteří zde založili první historické centrum města. V 1. století př. n. l. si na ostrově nechal římský patricij Lucius Lucinius Lucullus velkolepou vilu – Castellum Lucullanum. V 5. století ji nechal západořímský císař Valentinianus III. opevnit. V roce 476 v pevnosti věznil Odoaker posledního římského císaře Romula Augusta. V roce 492 zde Eugippius založil klášter.

Castel dell'Ovo na ostrůvku Megaride
Vstup na věž

Zbytky budov z římských doby byly v 9. století zničeny místními obyvateli, aby nepadly do rukou Saracénům. Dnešní hrad byl vybudován Normany ve 12. století a během jejich vlády a následně i Hohenštaufů byl královským sídlem. Význam hradu začal slábnout během vlády Karla I. z Anjou, který založil nový hrad – Castel Nuovo a přemístil se tam i se svým dvorem. Castel dell'Ovo se stal sídlem královských úředníků a místem, kde byl uložen státní poklad.

Dnešní podoba zámku pochází z 15. století, z doby vlády aragonské dynastie. Během tzv. italských válek byl hrad poškozen střelbou francouzského a španělského dělostřelectva. V roce 1799 z hradebních děl stříleli republikáni do příznivců Bourbonské dynastie.

Až do roku 1963 sloužil hrad k vojenským účelům.[1]

V 19. století vznikla na ostrůvku u jižní stěny hradu malá rybářská osada Borgo Marinari. Tato osada existuje dodnes a je známá především díky svému přístavu a četným restauracím.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Castel dell'Ovo w Neapolu na polské Wikipedii.

  1. ALLEN, Don. Capri a pobřeží Amalfi. Bučovice: RO-TO-M, 2001. 136 s. ISBN 80-85840-70-7. S. 22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]