Casa Planells

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Casa Planells
Základní informace
Slohkatalánský modernismus a secese
ArchitektJosep Maria Jujol
Poloha
AdresaEixample, ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
UliceAvinguda Diagonal
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Casa Planells je budova na adrese Avinguda Diagonal č.p 332, Barcelona. Navrhl ji španělský architekt Josepm Maria Jujol mezi lety 1923 a 1924 na zakázku pro společnost Evelí Planells. Stojí na na rohu ulic Avinguda Diagonal a Carrer de Sicília v Barceloně na malém trojúhelníkovém pozemku. Umístění domu umožnilo vytvořit jedinečný design v rámci katalánského modernismu, zůstal zde však patrný anachronismus. V interiéru dominuje kované točité schodiště, které je vedeno po celé délce budovy, se zábradlím z tepaného železa. Někteří autoři, jako je Solà-Morales a Carlos Floresse ho srovnávají s německými expresionisty, například s Erichem Mendelsohnem. Patří mezi španělskou „kulturní památkou lokálního významu“.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Budovu navrhl architekt Josep Maria Jujol v letech 1923 až 1924. Dokončena byla ve třicátých letech dvacátého století. Stojí v lichoběžníkovém bloku domů definovaných dispozicí ulice Avinguda Diagonal a ulicemi Valencia, Sicília.

Dům byl postaven na pozemku o výměře asi 80 . Má sedm výškových úrovní, které tvoří přízemí, mezanin, „hlavní podlaží“, tvořící přesah nad přízemím a další čtyři podlaží. Poslední podlaží tvoří podkroví s terasou.

Přízemí je definováno samostatně a od zbytku fasády ho odlišuje úprava otvorů pro dveře a okna, které mají zakřivené linie. Označuje původní velikost půdorysu stavby. Horní patra byla řešena tak, že vystupují zvlněnými převisy do prostoru a umožnily architektovi na malé parcele získat další prostor. Přízemí má dvě úrovně. Spodní část tvoří mezanin a komerční prostory, které se částečně nacházejí pod úrovní ulice a do jeho prostor se schází po schodech. V přízemí je vchod na sousední pozemek a umožňuje také přístup do menší haly.[1]

Architekt se snažil o vytvoření větších prostor v budově. Vytvořil tak dvoupodlažní prostory v každém z bytů na straně Sicilské ulice. Zde je postavena jakási tribuna, kterou sdílejí dva pokoje nad sebou. Do mezipatra, kde se nachází horní místnost, se vchází po schodišti. Hlavní podlaží má uzavřenou galerii. V ostatních patrech mají balkony.

Zůstaly zachovány původní podlahy v hlavním patře a zábradlí, charakteristické svou ruční, uměleckou prací. Prosakování vody způsobovalo zhoršování stavu domu. V roce 2012 byla nemovitost částečně zakryta sítí.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Různé pohledy na dům

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Casa Planells na katalánské Wikipedii.

  1. Patrimoni arquitectònic. invarquit.cultura.gencat.cat [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]