Cartagena (Kolumbie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cartagena de Indias
Cartagena de Indias – znak
znak
Cartagena de Indias – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátKolumbieKolumbie Kolumbie
departementBolívar
Cartagena
Cartagena
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel892 545 (2005)
Světové dědictví UNESCO
Název lokalitypřístav, pevnost a další
památky Cartageny
Typkulturní dědictví
Kritériumiv, vi
Odkaz285 (anglicky)
Zařazení1984 (8. zasedání)
Správa
Vznik1533
Oficiální webwww.cartagena.gov.co
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cartagena (též Cartagena de Indias) je město v severní části Kolumbie, při pobřeží Karibského moře. Je hlavním městem departementu Bolívar. Toto přístavní město je pátým největším kolumbijským městem, v roce 2005 zde žilo 892 545 obyvatel. Zdejší ekonomické aktivity zahrnují např. námořní a petrochemický průmysl, ale i turismus.

Město bylo založeno v červnu 1533, své jméno dostala po španělském městě Cartagena. Po dobu trvání španělské kolonie bylo město jedním z nejdůležitějších přístavů v celé španělské Americe. Vzhledem ke své poloze a důležitosti bylo město často napádáno pirátů, proto město má jeden z nejrozlehlejších systémů opevnění v Latinské Americe a Karibiku. Z tohoto období pochází mnoho budov ve městě, od roku 1984[1] je centrum města a jeho opevnění zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Město se nachází na pobřeží Bahía de Cartagena (Cartageňská zátoka). Do moře zde ústí kanál Dique (uměle vytvořený, 113 km dlouhý kanál spojující město s řekou Magdalena), který vznikl v 17. století a umožňoval lodím plavbu do vnitrozemí. Přírodní dominantou města je kopec La Popa. Panuje zde tropické klima - průměrná roční teplota je 28 °C, vlhkost dosahuje až 90%. Deštivá období nastávají dvakrát do roka: duben-květen, později říjen-listopad.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CENTRE, UNESCO World Heritage. Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2020-04-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]