Carl Laemmle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carl Laemmle
Narození17. ledna 1867
Laupheim, Württembersko, Německo
Úmrtí24. září 1939
Los Angeles, Kalifornie, USA
Místo pohřbeníHome of Peace Cemetery
Aktivní roky1909–1936
ChoťRecha Stern Laemmle
DětiCarl Laemmle junior a Rosabelle Laemmle
PříbuzníSiegfried Lämmle a Joseph Laemmle (sourozenci)
Robert Wyler (bratranec)
William Wyler (bratranec)
Julius Bernheim (synovec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carl Laemmle Sr. (17. ledna 1867, Laupheim, Württembersko, Německo24. září 1939, Los Angeles, Kalifornie, Spojené státy) byl průkopník americké filmové produkce a zakladatel jednoho z hlavních hollywoodských filmových studií – Universal Studios. Produkoval či byl jinak zapojen do více než čtyř stovek filmů. Jeho neteř Carla Laemmle se stala herečkou.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Carl Laemmle se narodil v židovské rodině na pokraji židovské čtvrti německého města Laupheim. V roce 1884 emigroval do Spojených států, kde po dvacet let pracoval v Chicagu jako účetní a prokurista. V rámci podnikatelských aktivit začal skupovat malá kina zvaná nickelodeons a se svou firmou Laemmle Film Service rozšiřovat distribuci filmových služeb.

Rodný dům Carla Laemmla v Laupheimu

8. června 1912 uzavřeli v New Yorku Carl Laemmle z Independent Motion Picture Company, Pat Powers z Powers Picture Company, Mark Dintenfass z Champion Films a Bill Swanson z American Éclair, kontrakt, díky němuž došlo ke sloučení jejich studií. Z těchto čtyř společností vznikla známá hollywoodská filmová společnost Universal Motion Picture Manufacturing Company.

Na počátku a v polovině 30. let 20. století produkoval Laemmlův syn, Carl Laemmle junior, řadu drahých a komerčně neúspěšných filmů, přesto však došlo i k natočení úspěšných filmů, jako Back Street z roku 1932, či Show Boat z roku 1936. Carl Laemmle byl nakonec i se svým synem v roce 1936 ze společnosti vytlačen.

Laemmle byl po celý svůj život v kontaktu se svým rodným městem, finančně jej podporoval a rovněž sponzoroval stovky Židů z Laupheimu a Württemberska, aby emigrovali z nacistického Německa do Spojených států, a zachránili se tak před holocaustem. Kvůli zajištění a usnadnění jejich imigrace Laemmle kontaktoval americké orgány, členy Sněmovny reprezentantů a ministra zahraničí Cordella Hulla. Pokoušel se také intervenovat ve prospěch uprchlíků z lodě SS St Louis, kteří byli nakonec v roce 1939 posláni z Havany zpět do Evropy.[1]

Poté, co 24. září 1939, ve věku 72 let, zemřel v Beverly Hills na kardiovaskulární chorobu, byl pochován v Chapel Mausoleum na židovském hřbitově Home of Peace Cemetery.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Carl Laemmle na anglické Wikipedii.

  1. «I am doing what my heart dictates…» [online]. Jüdische Zeitung [cit. 2009-03-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-11-12. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]