Carl Bernstein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carl Bernstein
Carl Bernstein v roce 2007
Carl Bernstein v roce 2007
Narození14. února 1944 (80 let)
Washington, D.C.
Alma materMontgomery Blair High School (do 1961)
Marylandská univerzita
Povolánínovinář, spisovatel a životopisec
ZaměstnavateléVanity Fair
The Washington Post
OceněníCena George Polka (1972)
Worth Bingham Prize (1972)
Pulitzer Prize for Public Service (1973)
Nábož. vyznáníjudaismus
ChoťNora Ephronová (1976–1980)
DětiJacob Bernstein
Webcarlbernstein.com/home.php
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carl Bernstein (* 14. února 1944 Washington) je americký novinář a spisovatel. Proslul zejména roku 1972 odhalením skandálu týkajícího se nezákonných telefonních odposlechů ve prospěch prezidenta Nixona známého jako aféra Watergate.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Washingtonu rodičům kteří zastávali komunistické názory; pro svoje přesvědčení byli v období vlády prezidenta Trumana nevybíravě pronásledováni FBI pod vedením Edgara Hoovera.

Od roku 1960 pracoval v deníku Washington Star kde byl zaměstnán po jedenáct let. Roku 1971 přešel do listu Washington Post kde spolu s Robertem Woodwardem začal pátrat po okolnostech souvisejícími s podezřeními která vedla k odhalení nezákonných telefonních odposlechů. Jejich zpráva popisující aféru byla zveřejněna 10. října 1972 a vstoupila do dějin pod názvem Watergate. Za tuto investigativní reportáž obdrželi společně roku 1973 Pullitzerovu cenu, získali světovou proslulost a značné finanční jmění.

Roku 1976 opustil list Washington Post a začal přispívat do různých novin a časopisů. V letech 19791984 působil jako vedoucí washingtonského sídla televize ABC. V této době se oženil se spisovatelkou a režisérkou Norou Ephron s níž se mu roku 1980 narodilo dítě. Současně však měl poměr s dcerou velvyslance Velké Británie; toto odhalení vyvolalo skandál, který byl později následován několika dalšími milostnými aférami. V novinářské profesi byl i později kritický k čelným představitelům USA včetně George Bushe. Kromě toho napsal přes desítku knih které se setkaly s velkým ohlasem.

Od roku 1992 se stal Bernstein profesorem na New York University. V současnosti pracuje jako komentátor televizní společnosti CNN. Od roku 2001 pracoval na knize Hillary Clinton, žena na pochodu, která vyšla roku 2008 a stala se bestsellerem.

O něm osobně byly natočeny dva filmy. Ve filmu Všichni prezidentovi muži jeho roli ztvárnil Dustin Hoffman; ve filmu Heartburn natočeného podle knihy od jeho bývalé ženy Nory Ephron hrál jeho roli Jack Nicholson.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]