Cargados Carajos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cargados Carajos
Atol Cargados Carajos na snímku NASA
Atol Cargados Carajos na snímku NASA
Mapa souostroví
Mapa souostroví

Mapa souostroví
Cargados Carajos
Cargados Carajos
StátMauriciusMauricius Mauricius
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatelcca 60
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cargados Carajos (také Saint Brandon) je korálový atol v Indickém oceánu. Je součástí republiky Mauricius a leží 430 km severovýchodně od jejího hlavního města Port Louis. Atol zahrnuje 26 ostrovů na rozloze 190 km², z níž 1,3 km² připadá na pevnou zem. Žije zde asi šedesát lidí, většinou na ostrově Île Raphael, kde je sídlo rybářské společnosti a pobřežní stráže a také se zde nachází místní meteorologická stanice.[1]

Dalšími ostrovy jsou Albatross Island, Îlot du Nord, Îlot Siren, Île Tortue, Île Perle, Île du Sud, Avocare Island, Petite Capitane, Grande Capitane, Mapare Islet, Frigate Islet, Îlote du Paul, Puits A Eau, Baleine Rocks, Île Veronge, Île Poulailer, Palm Islet, Chaloupe, Courson a Coco Island. Ostrovy jsou ploché a písčité, obyvatelé se živí rybolovem, pěstováním kokosových palem a sběrem guána. Neobydlené ostrůvky využívají ke kladení vajec mořské želvy. V okolním moří se hojně vyskytuje řasa Corallina algae. Mělká laguna je vyhledávaná rekreačními potápěči.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrovy objevili Arabové okolo roku 600 n. l., v minulosti sloužily jako útočiště pirátů. V letech 1810 až 1968 byly pod britskou správou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Saint-Brandon na francouzské Wikipedii.

  1. Bulletin prévision - St Brandon [online]. Mauritius Meteorological Services [cit. 2018-12-14]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]