Žralok velrybář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Carcharhinus obscurus)
Jak číst taxoboxŽralok velrybář
alternativní popis obrázku chybí
Žralok velrybář
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaparyby (Chondrichthyes)
Podtřídapříčnoústí (Elasmobranchii)
Nadřádžraloci (Selachimorpha)
Řádžralouni (Carcharhiniformes)
Čeleďmodrounovití (Carcharhinidae)
Rodžralok (Carcharhinus)
Binomické jméno
Carcharhinus obscurus
Lesueur, 1818
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žralok velrybář (Carcharhinus obscurus) je žralok z čeledi modrounovitých žijící v oblastech tropického a subtropického pásu po celém světě. V rámci své čeledi patří k největším žralokům. V průměru dorůstá délky 3,2 metru a hmotnosti 170 kg, největší exemplář měřil 4,2 metru a vážil 347 kg. Je velmi vyhledáván komerčními i sportovními rybáři kvůli ploutvím, masu, játrům, kůži a zubům. Proto a také kvůli jeho pomalé reprodukci ho Mezinárodní svaz ochrany přírody zařadil mezi ohrožené druhy.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Dospělí žraloci velrybáři se živí širokou škálou potravy, např. rybami, žraloky, rejnoky a hlavonožci, ale příležitostně i korýši, mořskými hvězdicemi, mechovkami, mořskými želvami, mořskými savci, mršinami a odpadky.

Reprodukce[editovat | editovat zdroj]

Tento živorodý druh má tříletý reprodukční cyklus; samicím se rodí 3–14 mladých po 22–24 měsíční březosti, po které následuje roční odpočinek, než se cyklus opakuje. Samice jsou schopné dlouhou dobu uchovávat spermie. Příležitostí k rozmnožování je totiž málo kvůli jejich kočovnému způsobu života a celkovému nízkému počtu. Žraloci velrybáři jsou jedni z nejpomaleji rostoucích a nejpozději dospívajících žraloků a dosahují pohlavní zralosti až okolo 20. roku života.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Francouzský přírodovědec Charles Alexandre Lesueur publikoval první vědecký popis žraloka velrybáře v roce 1818. Zařadil ho do rodu Squalus a dal mu druhové jméno obscurus (z latiny "tmavý"), podle jeho zbarvení. Další přírodovědci později zařadili tento druh do rodu Carcharhinus. Lesueur neoznačil holotyp, ačkoliv pravděpodobně pracoval se žralokem chyceným v severoamerických vodách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dusky shark na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]