Církevní soud

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Církevní soud je v katolické církvi instituce určená k projednávání a rozhodování sporů ve věcech upravených kanonickým právem. V praxi se církevní soudy zabývají nejčastěji manželskými záležitostmi.

Církevní soudy existují i v jiných církvích – například v anglikánské církvi či v některých pravoslavných a protestantských církvích (např. v Evangelické církvi augsburského vyznání na Slovensku).

Organizace katolického církevního soudnictví[editovat | editovat zdroj]

Církevní soudnictví je většinou třístupňové. Rozhodnutí soudu prvního stupně, došlo-li jím k vyslovení neplatnosti manželství, musí vždy potvrdit soud druhého stupně; rozhodne-li soud druhého stupně jinak než soud prvního stupně, vydá konečné rozhodnutí soud třetího stupně. V řízení vystupují:

V některých řízeních vystupuje také:

Jedna osoba může působit jako ochránce spravedlnosti (prokurátor) i obhájce svazku, nikoli však ve stejné věci.

Soudního vikáře (oficiála), jeho zástupce (viceoficiála) i ostatní soudce, jakož i notáře, ochránce spravedlnosti (prokurátory), obhájce svazku a advokáty ustanovuje do jejich funkcí u příslušného církevního soudu místní ordinář. K zastupování strany u církevního soudu jinou osobou než některým z advokátů ustanovených u dotyčného soudu se vyžaduje souhlas místního ordináře.

Církevní soudy prvního stupně v České republice[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1982 do 30. června 2009 existoval Interdiecézní církevní soud České církevní provincie, který byl soudem prvního stupně pro pražskou arcidiecézi i všechny ostatní diecéze České církevní provincie.

Záležitosti řeckokatolíků řeší na základě rozhodnutí z roku 1996 místně příslušný soud římskokatolické diecéze.

Církevní soudy druhého stupně v České republice[editovat | editovat zdroj]

  • Metropolitní církevní soud Praha – soud druhého stupně ve věcech řešených v prvním stupni Interdiecézním církevním soudem Olomouc a od 1. července 2011 rovněž řešených v prvním stupni Diecézním církevním soudem Hradec Králové a Diecézním církevním soudem Plzeň
  • Interdiecézní církevní soud Olomouc – soud druhého stupně ve věcech řešených v prvním stupni Metropolitním církevním soudem Praha a Diecézním církevním soudem Brno a do 30. června 2011 rovněž řešených v prvním stupni Diecézním církevním soudem Hradec Králové a Diecézním církevním soudem Plzeň

Církevní soudy třetího stupně[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]