Církevní konzervatoř Opava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Církevní konzervatoř Německého řadu
Informace
Právní formaškolská právnická osoba
ZřizovatelBailiva Čechy, Morava a Slezsko, familiáři Německého řádu
Datum založení1999
Zaměstnanci
ŘeditelMgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.
ZástupceMgA. Zdeněk Kapl, Mgr. Zdeňka Myšková
SpirituálP. ThLic. Mgr. Norbert Jan Maria Hnátek OT
Poloha
MěstoMěsto
AdresaBeethovenova 235/1, 746 01 Opava
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO68941811 (VR)
IZO151029440
Oficiální webwww.konzervator.cz
Kód památky25310/8-2521 (PkMISSezObrWD)
Obory vzdělání
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Církevní konzervatoř Německého řádu v Opavě (původně do roku 2006 Církevní střední varhanická škola a do roku 2018 Církevní konzervatoř Opava) je jedinou konzervatoří v České republice specializující se na duchovní hudbu. Škola poskytuje všeobecné a hudební vzdělání v oborech 82-44-P/01 Hudba a 82-45-P/01 Zpěv ve formě denního a kombinovaného studia. Po čtyřech letech studia se skládá maturitní zkouška a po šesti letech studenti ukončují studium absolutoriem s titulem DiS. Zaměření oboru Hudba – hra na varhany, klavír, cembalo, dechové a strunné nástroje, řízení sboru a trojobor církevní hudba. V oboru Zpěv je možné studovat zaměření sólový zpěv –  klasický či populární. Studenti konzervatoře veřejně vystupují na koncertech školy, uplatňují se také v rámci spolupráce se Slezským divadlem Opava.

Zřizovatel i vedení školy dbá na kvalitní vybavení, a tak zde naleznete nejen unikátní mistrovské hudební nástroje, včetně dobových nástrojů pro výuku staré hudby, ale důraz je kladen také na využití moderních technologií a trendů, kolektivní učebny disponují kvalitní audiovizuální technikou.

Součástí budovy školy je nadstandardně vybavený domov mládeže, který studentům poskytuje komfortní ubytování ve 2 až 4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením na pokoji, s 2 přípravnými kuchyňkami i útulnou společenskou místností.

Umístění školy v centru historického města Opava přináší studentům výhodu, kterou je optimální dostupnost dopravy, stravování, kulturního i sportovního vyžití.

Opavská konzervatoř se stala za dobu své působnosti důležitou součástí kulturního života Moravskoslezského kraje. K tradičním akcím konzervatoře patří především cyklus abonentních koncertů, adventní koncerty, absolventské koncerty a koncerty jednotlivých oddělení konzervatoře, rozličné hudební kurzy a přehlídky otevřené pro veřejnost. Škola každé dva roky spolupořádá Mezinárodní varhanní soutěž Petra Ebena.

Vedle působnosti školy vznikl v roce 2020 také Dům dětí a mládeže Německého řádu. Nabízí zájmové vzdělávání a volnočasové aktivity studentům školy, ale i pro děti, žáky a zájemce z řad nejširší veřejnosti. Pro zájemce o studium na Církevní konzervatoři Německého řádu v Opavě pořádají přípravné kurzy k talentovým zkouškám.

Zřizovatel školy: Bailiva Čechy, Morava a Slezsko, familiáři Německého řádu, Nešverova 693/1, 779 00 Olomouc

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]