César a Rosalie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
César a Rosalie
Původní názevCésar et Rosalie
Země původuFrancieFrancie Francie
ItálieItálie Itálie
Jazykfrancouzština
Délka110 minut
Žánrykomediální drama
romantický film
filmové drama
ScénářJean-Loup Dabadie
Claude Sautet
Claude Néron
RežieClaude Sautet
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleYves Montand
Romy Schneider
Sami Frey
Isabelle Huppertová
Umberto Orsini
… více na Wikidatech
ProdukceMichelle de Broca
HudbaPhilippe Sarde
KameraJean Boffety
StřihJacqueline Thiédot
ZvukWilliam-Robert Sivel
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 27. října 1972
USA 15. prosince 1972
DistribuceCIC
César a Rosalie na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

César a Rosalie (francouzsky César et Rosalie) je francouzské filmové drama s prvky komedie z roku 1972 režírované Claudem Sautetem. Snímek vznikl na základě scénáře napsaného Sautetem, Jeanem-Loupem Dabadiem a Claudem Néronem.

Hlavní postavy milostného trojúhelníku ztvárnili Yves Montand jako výbušný podnikatel César, Sami Frey jako kreslíř David a jejich objekt touhy Rosalie, jíž hrála Romy Schneiderová.

Drama získalo cenu Grand prix du cinéma français pro nejlepší francouzský film roku 1972. Yves Montand obdržel spolu s britským hercem Laurencem Olivierem (Slídil) italskou filmovou cenu Davida di Donatella 1973 za nejlepší mužský herecký výkon.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Kreslíř David (Sami Frey) se po pěti letech života v New Yorku vrací do Francie. Jeho bývalá láska Rosalie (Romy Schneider) se mezitím stihla vdát za Antoina (Umberto Orsini), porodit mu dceru a rozvést se s ním. Nyní žije s bohatým podnikatelem obchodujícím se železnými produkty Césarem (Yves Montand), který vlastní s bratry firmu. Na svatbě své matky Rosalie potkává Davida. Když navštíví jeho ateliér, začíná César žárlit a snaží se umělce izolovat z jejich života.

Poté, co podnikatel Davidovi zalže, že je přítelkyně těhotná a budou se brát, Rosalie jej opouští a s Davidem zamíří na západní pobřeží Francie. César je však objevuje a vmísí se opět dvojici do života. Umělec jednoho dne bez rozloučení odjíždí zpět do Paříže a podnikatel kupuje své lásce dům na ostrůvku Noirmoutier, v němž strávila dětství.

David nereaguje na dopisy od Rosalie, které dostává do ateliéru a přeje si zapomenout. Za čas k němu do kanceláře vtrhne César a naléhá, aby se vrátil žít na ostrov, protože je jeho milá jako vosková figurína bez života. Přes prvotní odmítnutí nakonec souhlasí a začíná nová etapa vztahu nerozhodnuté ženy a dvou mužů, kteří tvoří pospolitost s dalšími členy přímořského obydlí. Rosalie, která trpí formou bovarysmu, se rozhoduje patovou situaci vyřešit radikální cestou a zmizí beze stopy. Zaměstnání nalézá ve švýcarském Grenoblu, v němž se s dcerou zabydluje.

Osamocení David a César k sobě nalézají bližší cestu. Umělec opět odjíždí na delší dobu do Ameriky a po návratu jejich přátelské pouto vyústí ve společné obývání vily na pařížském předměstí. Po letech zastavuje před plotem jejich domu taxi, z něhož vystupuje Rosalie. Oba muži snídají u otevřeného okna a plánují výletní plavbu do Skotska. Pohledy všech tří se střetnou.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Yves Montand César
Romy Schneider Rosalie
Sami Frey David
Umberto Orsini Antoine
Eva Maria Meineckeová Lucie
Bernard Le Coq Michel
Gisela Hahnová Carla
Isabelle Huppertová Marité
Henri-Jacques Huet Marcel
Pippo Merisi Albert
Carlo Nell Jérôme
Hervé Sand Georges
Betty Beckersová Madeleine
Jacques Dhery Henri
Carole Lixon Louise
Dimitri Petricenko Simon
Céline Gallandová Catherine
Marcel Gassouk Emile
Martin Lartigue Lorca
Muriel Deloumeauxová Coline

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků César et Rosalie na francouzské Wikipedii a César und Rosalie na německé Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sautet, C.; Swain, R.; Ashby, H. (1972): César et Rosalie. Paříž : L'Avant scene.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]