Cášský voláč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cášský voláč
Základní informace
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
Využitíokrasný chov
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostiokrasné plemeno
Tělesná charakteristika
Tělesný rámecstřední
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaVoláči

Cášský voláč je plemeno holuba domácího určené především k okrasnému chovu. Je to středně velký holub vynikající volatostí, s hlavou zdobenou lžičkovitou chocholkou, s jedinečnou kresbou opeření: bílá kresba tvoří na voleti co největší bílý půlměsíc, dále je bílá spodní část hrudi, břicho, bérce a ruční letky, ostatní peří je barevné. Trvalé výrazné nafouknutí volete jej řadí mezi voláče, v seznamu plemen EE je zapsán pod číslem 0326.

Pochází z okolí německého města Cáchy, kde byl údajně chován už ve 30. a 40. letech 18. století.[1] Prý byl vyšlechtěn ze staroněmeckých voláčů a belgických kruhových tleskačů.[2]

Je to středně velký voláč s protáhlou hlavou s vysokým a oblým čelem. Oči jsou oranžové až červené. Hlava je v záhlaví zdobená chocholkou, ta je špičatá, s širokou základnou a je rozčísnutá napříč hlavy. Taková chocholka se nazývá chocholkou lžičkovitou. Krk je velmi dlouhý. Vole je velmi dobře vyvinuté, ale vydouvá se především dopředu, ze stran je zploštělé, směrem k hlavě se mírně rozšiřuje, ale na šíji se vyklenuje jen málo. Jeho přechod v hruď je plynulý. Hrudní kost příliš nevystupuje, je dlouhá a dobře osvalená, hřbet není úzký, ale je dlouhý a nesený v mírném sklonu nazad. Ocas je dlouhý, dobře složený, křídla široká a dlouhá a složená leží na ocase. Nohy jsou poměrně krátké, s neopeřenými běháky či prsty.

Opeření je dlouhé, avšak dostatečně přiléhající. Pro plemeno je typická měsíčková kresba. Základní barva opeření je barevná, chová se v rázu černém, popelavě červeném a žlutém, modrém, stříbřitém a červeně plavém a žlutě plavém bezpruhém, pruhovém a kapratém. Hlava, vnitřní strana chocholky a horní část volete jsou barevné. Bílý půlměsíc vybíhá z bočních stran chocholky na přední část volete. Měl by být co nejširší. Pod bílým půlměsícem je 2-4 cm široký barevný pás, který jej odděluje od bílé spodní části hrudi a břicha. Bérce a sedm krajních letech jsou také bílé. Černí a modří ptáci mají barevný ocas, rázy v červené, žluté a stříbřité řadě mají ocasy světlé.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. Kapitola Cášský voláč, s. 202. 
  2. Vzorník plemene Cášský voláč [online]. Holubník [cit. 2013-07-31]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. 
  • HAVLÍN, Jiří, a kol. Domácí chov zvířat. 3. vyd. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1991. 338 s. ISBN 80-209-0189-2. 
  • TUREČEK, Václav, a kolektiv. Holubářství. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1985. 156 s.