Bytové jádro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bytové jádro je prefabrikovaný celek koupelny a záchodu, používaný při výstavbě panelových domů.

Byl připravován mimo staveniště v továrnách a montován až přímo do nově postavených bytů. Díky tomu se urychlovala výstavba nových panelových domů hojně budovaných za éry socialismu v Československu. Bytová jádra byla používána v letech 1958–1990 a za tuto dobu bylo vystavěno podle odhadů 1,18 milionu bytů s těmito jádry.[1]

Typy bytových jader[editovat | editovat zdroj]

Existují čtyři základní druhy bytových jader – umakartová s polystyrenovou výplní, papírová s voštinami, obě s přídavnými zpevňujícími prvky (dřevěné hranoly nebo prkna ), sádrokartonová (dříve většinou bez výplně) a železobetonová.

Umakartová jádra byla označována písmenem B následovaným číslicí (například B-10, B-63 apod.). Tato jádra se buď montovala až na místě z připravených desek, nebo se dodávala jako jeden kus.

Dalšími typy jader byla například jádra označovaná jako typ H, F, T, E.[2] Lišila se především uspořádáním příček, vany a toalety. Přitom byly některé stěny zděné a některé umakartové.

Železobetonová jádra byla používána méně než umakartová. Jejich výhodou je delší životnost.

Nevýhody bytových jader[editovat | editovat zdroj]

Hlavní nevýhodou je životnost samotného umakartu, ten se postupem času a působením vlhkosti začíná kroutit a prohýbat. Často dochází také ke vzniku plísní. Další nevýhodou je také nízká izolace zvuku. Především z těchto důvodů se v současné době jádra nahrazují zděnou koupelnou s toaletou, přičemž se jedná o rozsáhlejší odborné rekonstrukce.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rekonstrukce bytového jádra Brno - NoveJadro.com. www.novejadro.com [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. 
  2. Typy bytových jader. myslik.cz [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. 
  3. Rekonstrukce bytového jádra. www.rekonstrukce-kvalitne.cz [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-16.