Burzovní komora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Burzovní komora je statutárním orgánem, který řídí činnost pražské burzy. Má 10 až 24 členů, kteří jsou voleni a odvoláváni valnou hromadou. Členové burzovní komory jsou voleni na dobu tří let a mohou být zvoleni i opakovaně. Žádný z členů burzovní komory nemůže být zároveň členem dozorčí rady.

Zasedání burzovní komory[editovat | editovat zdroj]

Na zasedání burzovní komory musí být přítomna alespoň polovina členů. Burzovní komora rozhoduje prostou většinou hlasů. Při rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy.

Práva povinnosti burzovní komory[editovat | editovat zdroj]

Dbá, aby při činnosti burzy byly dodržovány právní předpisy, burzovní řád a pravidla, chrání zájmy účastníků kapitálového trhu, spravuje burzovní řád a pravidla, která poté schvaluje valná hromada, jmenuje a odvolává generálního tajemníka burzy, stanovuje výši poplatků a odměn, přijímá opatření, jejichž účelem je zabránit ohrožení činnosti burzy nebo zájmů jejich akcionářů. Rozhoduje také o protestech proti rozhodnutím burzovních výborů a vyhlášeným kursům cenných papírů. Uděluje souhlas s prodejem akcií burzy, rozhoduje o přijetí cenných papírů k burzovnímu obchodu a uděluje a odnímá oprávnění k nákupu a prodeji CP na burze. Plní další funkce představenstva akciové společnosti.

Zákon o burze[editovat | editovat zdroj]

Bližší informace o burzovní komoře naleznete v zákoně o burze CP 214/92 Sb. (§7 - 9).