Bury

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bury
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
RegionSeverozápadní Anglie
Metropolitní hrabstvíVelký Manchester
Metropolitní distriktBury
Tradiční hrabstvíLancashire
Bury na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha30,1 km²
Počet obyvatel78 729 (2016)[1]
Hustota zalidnění2 615,6 obyv./km²
Správa
Statusmetropolitní distrikt, město
Oficiální webwww.bury.gov.uk
PSČBL9
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek je o anglickém městě. O parníku pojednává článek SS Bury.

Bury (bɛri) (bʊri) je město a metropolitní distrikt v regionu Severozápadní Anglie spadající pod metropolitní hrabství Velký Manchester.

Charakteristika města[editovat | editovat zdroj]

Bury leží na řece Irwell asi 13 km severně od centra Manchesteru, 9 km západně od Rochdale a 9 km východně od Boltonu. Je obklopeno několika menšími sídly, se kterými společně tvoří stejnojmenný metropolitní distrikt. Historicky patří do hrabství Lancashire.

Město zažilo bouřlivý rozvoj během průmyslové revoluce, zejména zásluhou rozmachu textilního průmyslu. V současnosti je známé hlavně pro své rozlehlé tržiště, jehož význam ještě vzrostl po zavedení tramvajové dopravy do centra města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bury vzniklo kolem starobylého tržiště, existují však důkazy o ještě starším osídlení v době římské nadvlády. Mezi nejstarší částečně dochované stavby patří hrad v Bury, postavený v roce 1469 Thomasem Pilkingtonem.

Mezi roky 1801 a 1830 se populace města více než zdvojnásobila z 7072 na 15 086 obyvatel. V této době dochází k masivnímu rozvoji průmyslu v městě a okolí. Tento vývoj trval po celé 19. století, vznikaly stále nové, převážně textilní, továrny a s tím byl spojená i rozvoj dopravy. Vznikl vodní kanál, spojující Manchester s Bury a Boltonem, později též železniční trať do Manchesteru. V roce 1901 už mělo město více než 58 000 obyvatel.

Po druhé světové válce došlo k razantnímu úpadku textilního průmyslu jak v Bury, tak v okolních městech. V posledních letech je Bury důležitým předměstím Manchesteru, kam také většina obyvatel dojíždí do zaměstnání.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

V Bury je konečná stanice tramvajového systému Manchester Metrolink, který spojuje centrum Manchesteru s okolními městy v oblasti Velkého Manchesteru. Město je dále obsluhováno autobusovou a vlakovou dopravou a v jeho těsné blízkosti vede dálnice M66.

Sport[editovat | editovat zdroj]

V městě sídlí fotbalový klub Bury FC, hrající své zápasy na stadionu Gigg Lane. Klub byl založen mezi lety 1885 a 1889 a v současnosti hraje League Two, která je čtvrtou nejvyšší fotbalovou soutěží v Anglii.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]