Burke Shelley

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Burke Shelley
Základní informace
Rodné jménoJohn Burke Shelley
Narození10. dubna 1947
Wales Cardiff
Úmrtí10. ledna 2022 (ve věku 71 let)
University Hospital of Wales
ŽánryRock, hard rock
Nástrojebaskytara
Aktivní roky1968 - 2022
VydavatelNoteworthy Productions Ltd
Příbuzná témataBudgie
The Superclarkes
Webhttp://www.budgie.uk.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Burke Shelley (narozený jako John Burke Shelley 10. dubna 1947 v Cardiffu, ve Velké Británii10. ledna 2022)[1] byl rockový hudebník, zpěvák a baskytarista skupin Budgie a The Superclarkes.

Život[editovat | editovat zdroj]

Podle tvrzení jeho matky, měla rodina Shelley polské předky, kteří údajně pocházeli ze Štětína. Školu Cefn Oun Junior School navštěvoval v Llauishen, na střední chlapeckou školu chodil v Cathays. Již od dětství měl potíže se zrakem, podobně jako jeho otec. Brýle, které musel nosit již od dětství, jsou dnes neodmyslitelnou součástí jeho image.

V roce 1964 začal hrát na kytaru a psát písničky, ovlivněn idoly The Beatles a místní skupinou Love Sculpture. Burke byl počátkem 70. let vyznavačem buddhismu. Připravoval si speciální stravu, cestoval po Asii a hledal sám sebe, nakonec se však vrátil ke křesťanství.

Burke Shelley byl ženatý, měl dvě děti. Syn Nathaniel hraje ve skupině Transposer (2001) v Cardiffu.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Koncem roku 1968 vstoupil do skupiny Budgie. Hlas Burkeho je porovnáván s Geddy Leem z Rush, avšak Shelleyho zpěv je ostřejší. Kdysi prohlásil, že Budgie budou existovat tak dlouho, dokud udrží kytaru v rukách a udrží se na scéně.

V roce 1988, kdy se dočasně skupina Budgie rozpadla, zúčastnil se spolu s dalšími hudebníky (Brian Cox, Vinnie Burns, James Ross, Darren Wharton), nahrávání alba Out of Silence skupiny Dare. V témže roce Shelley založil skupinu Superclarkes. Na sólovou kytaru v ní hrál Rob (Titch) Gwilliam, na bicí Dave Watkins. Vystupovali často v klubu Royal Oak w Cardiffu, který se stal jejich domovským klubem.

V roce 1995 obnovila svou činnost skupina Budgie, Burke působil v obou skupinách až do roku 1999, kdy v Superclarkes skončil. V obnovených Budgie s ním hráli Steve Williams (bicí) a Simon Lees (sólová kytara).

Turné po východní Evropě v roce 2010, během kterého měli Budgie navštívit Polsko a Českou republiku, skončilo 9. listopadu v polském městě Wejherowo, kde byl Shelley diagnostikován a operován s výdutí aorty. Po operaci se vrátil domů do Británie a o dalším osudu skupiny však nebylo rozhodnuto.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burke Shelley na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]