Burjatská autonomní sovětská socialistická republika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Burjatská ASSR)
Burjatská autonomní sovětská socialistická republika
Centrum Ulan-Ude
Centrum Ulan-Ude
Burjatská autonomní sovětská socialistická republika – znak
znak
Burjatská autonomní sovětská socialistická republika – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoUlan-Ude
Rozloha331 400 km²
Obyvatelstvo
Jazykruština, burjatština
Národnostní složeníRusové, Burjati
Náboženstvípravoslaví, buddhismus
Správa regionu
StátSovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Nadřazený celekSovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Druh celkuautonomní sovětská socialistická republika Ruské sovětské federativní socialistické republiky
Vznik1923
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Burjatská autonomní sovětská socialistická republika (rusky Бурятская Автономная Советская Социалистическая Республика, burjatsky: Буряадай Автономито Совет Социалис Республика) byla autonomní republika Ruské sovětské federativní socialistické republiky (RSFSR) v Sovětském svazu existující v letech 1923 až 1992. Hlavním městem byl Věrchněudinsk, roku 1934 přejmenovaný na Ulan-Ude.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sovětská vláda byla v Burjatsku ustavena v únoru 1918, ale už v létě téhož roku byla svržena, protože oblast obsadila japonská armáda. Moci se chopil diktátor ataman Sejmonov. V létě roku 1919 bylo Burjatsko okupováno americkými vojsky, Rudá armáda území znovu obsadila v březnu 1920. Západ Burjatska byl připojen k sovětskému Rusku, východ k Dálněvýchodní republice. Následující rok vznikl první burjatský samosprávný útvar – Burjatsko-mongolská autonomní oblast v rámci Dálněvýchodní republiky, v ruské části byl utvořen obdobný útvar Mongolsko-burjatská autonomní oblast v lednu 1922. V listopadu téhož roku se Dálněvýchodní republika připojila k RSFSR jako Dálněvýchodní oblast, z obou dosavadních burjatských autonomních oblastí byla jejich spojením vytvořena Burjatsko-mongolská autonomní sovětská socialistická republika. Nařízením Nejvyššího sovětu SSSR ze dne 7. července 1958 bylo z názvu vypuštěno slovo "mongolská". Po rozpadu Sovětského svazu se Burjatská autonomní sovětská socialistická republika transformovala na Republiku Burjatsko, která je subjektem Ruské federace.

Obyvatatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Hlavními etniky Burjatské ASSR byli Rusové (1926 - 52%; 1989 - 69%) a Burjati (1926 - 43%; 1989 - 24%). V sovětských dobách do Burjatska přicházeli noví obyvatelé, především Rusové, ale i příslušníci jiných národů Sovětského svazu, z nichž nejpočetnější skupinu utvořili Ukrajinci (1989 - 2%) a Tataři (1989 - 1%). Roku 1930 měla autonomní republika 558 000 obyvatel, v roce 2010 měla Burjatská republika 970 000 obyvatel.