Bulšit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bulšit
Původní názevNot Another Teen Movie
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka86 minut
ŽánrKomedie
ScénářMike Bender
Adam Jay Epstein
Andrew Jacobson
Phil Beauman
Buddy Johnson
RežieJoel Gallen
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleChyler Leigh
Chris Evans
Jaime Pressly
Eric Christian Olsen
Eric Jungmann
Mia Kirshner
Deon Richmond
Cody McMains
Sam Huntington
Samm Levine
Cerina Vincent
Ron Lester
Lacey Chabert
Riley Smith
ProdukceNeal H. Moritz
Phil Beauman
Mike Bender
Buddy Johnson
HudbaTheodore Shapiro
KameraReynaldo Villalobos
StřihSteven Welch
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 7. prosince 2001
Česko 21. března 2002
Produkční společnostOriginal Film
DistribuceColumbia Pictures
Rozpočet15 mil. USD
Tržby66 468 332 USD[1]
Bulšit na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bulšit (v anglickém originále Not Another Teen Movie) je americká filmová komedie režiséra Joela Gallena z roku 2001. Snímek je parodie na teenagerské filmy, které se objevily v Hollywoodu v předchozím desetiletí. Základní zápletka je založena na filmech Taková normální holka a Deset důvodů, proč tě nenávidím.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V komunitě stereotypní střední školy John Hughes High se atraktivní roztleskávačka Priscilla rozejde se svým přítelem Jakem Wylerem, fotbalovou hvězdou. Když Jake zjistí, že Priscilla nyní chodí s Lesem jen proto, aby ho naštvala, Jakeův kamarád Austin ho přiměje k tomu, aby to Priscille oplatil tím, že udělá z Janey Briggsové královnu plesu. Jake se pokusí získat Janeyinu lásku, ale brání mu v tom jeho sestra Catherine, která by s ním chtěla mít sex a Ricky, Janeyin nejlepší přítel, jenž je do ní zamilovaný. Catherine mu ale nakonec pomůže změnit Janeyin vzhled tím, že ji zbaví brýlí a ohonu, čímž se Janey náhle stane krásnou dívkou.

Mezitím Janeyin mladší bratr Mitch uzavře se svými přáteli Oxem a Brucem pakt o tom, že do konce školního roku všichni ztratí panictví. Mitch se snaží zaujmout milostným dopisem dívku, do níž je již dlouho zamilovaný, Amandu Beckerovou. Ox říká, že s ní nemá šanci.

Jake ztratí popularitu u svých přátel kvůli tomu, že selhal při vedení fotbalového týmu. Austin trikem přiměje Jakea, aby Janey prozradil, proč se o ni začal zajímat. Janey ho kvůli tomu okamžitě opustí. Janey jde na ples s Austinem. Na plese tancuje Jake s Catherine, která ho sexuálně svádí. Když to vidí Janey, s brekem uteče.

Ples si neužívají ani Mitch, Ox a Bruce, dokud nepřijde Amanda Beckerová. Mitch jí dá svůj dopis a ona mu slíbí, že mu provede masturbaci. Ox se pak dá dohromady s Catherine.

Jake je zvolen králem plesu. Ředitel oznámí, že hlasy pro královnu jsou vyrovnané a všichni si myslí, že se jedná o Janey a Priscillu. Vítězkami jsou ale nakonec siamská dvojčata Kara a Sara Fratelliovi. Během tradičního tance krále a královny plesu, Janey s Austinem odejdou do hotelu. Tam se vydá i Jake a najde Austina v posteli s Priscillou. Les je u toho natáčí. Jake se proto vydá k Janey domů, kde se dozví, že je dívka na letišti na cestě do Paříže.

Jake přijede na letiště a najde Janey. Když ji chce zpět, použije mnoho cliché frází z různých romantických filmů, aby ji přesvědčil, aby zůstala v Americe. Jeho první vlastní replikou je, když říká, že bude nakonec lepší, když se rozdělí. Janey si ale myslí, že cituje z Karate Kid a rozhodne se s ním zůstat.

Parodované filmy[editovat | editovat zdroj]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

  • Chyler Leigh – Janey Briggsová (ošklivá holka), rebelující dívka s ohonem a vším pokrytým barvou. Janey je velmi nepopulární dívka, která vypadá, že má jediného přítele – Rickyho Lipmana. Bydlí se svým otcem a bratrem v malém domě. Janey je založena na postavě Laney ze snímku Taková normální holka.
  • Chris Evans – Jake Wyler (populární sportovec), docela hloupý fotbalista. Býval hvězdou školního fotbalového týmu. Na začátku filmu se vsadí, že udělá z Janey královnu plesu, ale brzy se do ní zamiluje. Postava je vytvořena podle Zacha Silera, ztvárněného Freddem Prinzem Jr. v Takové normální holce, ale může být také odkazem na další podobné postavy v jiných filmech.
  • Jaime Pressly – Priscilla (protivná roztleskávačka), nejpopulárnější dívka ve škole a Jakeova bývalá přítelkyně. Je zlomyslná, hrubá a chová se špatně k Janey i dalším postavám. Na začátku filmu se rozejde s Jakem kvůli Lesovi. Priscilla byla inspirována Taylor Vaughanovou z Takové normální holky.
  • Eric Christian Olsen – Austin (nafoukaný blonďák), zlý blonďák, který přiměje Jakea k sázce. Austin pochází z postavy Deana Sampsona Jr. z Takové normální holky.
  • Eric Jungmann – Ricky Lipman (posedlý nejlepší přítel), Janeyin nejlepší přítel, který je do ní šíleně zamilovaný, ačkoli to Janey netuší. Postava je založena na Duckiem z filmu Kráska v růžovém
  • Mia Kirshner – Catherine Wylerová (nejbezcitnější dívka na škole), promiskuitní Jakeova sestra. Výměnou za pomoc při změně Janey chce mít sex s Jakem. Catherine je založena na postavě Kathryn Mertueilové ztvárněné Sarah Michelle Gellar ve snímku Velmi nebezpečné známosti.
  • Deon Richmond – Malik Token (zbytečný černý kluk), který je součástí obsazení jen, aby sem tam něco pronesl, ale příběh nikdy nikam dále neposune. Postava je založená na Prestonovi z Takové normální holky.
  • Cody McMains – Mitch Briggs (zoufalý panic), Janeyin hrubý a tvrdohlavý bratr, jenž se zoufale snaží přijít o panictví před koncem školního roku. Mitch je založený na postavě Kevina Myerse z filmu Prci, prci, prcičky
  • Sam Huntington – Ox (citlivý kluk), Mitchův kamarád, který touží po tom najít pravou lásku inspirovaný Ozem z filmu Prci, prci, prcičky
  • Samm Levine – Bruce, Asiat inspirovaný Kennym z Posledního mejdanu
  • Cerina Vincent – Areola (nahá zahraniční studentka), studentka, která je během celého filmu nahá. Areola je založena na postavě Nadii z Prci, prci, prciček.
  • Ron Lester – Reggie Ray (hloupý tlustý kluk), fotbalista, který má během filmu několik otřesů mozku. Postava je inspirována postavou stejného herce z filmu Varsity Blues.
  • Lacey Chabert – Amanda Beckerová (perfektní dívka), Mitchova vysněná dívka. Amanda je založena na postavě ztvárněné Jennifer Love Hewitt ve filmu Poslední mejdan.
  • Riley Smith – Les (pěkný podivín), pokaždé se objevuje s kamerou a létající igelitovou taškou s nápisem "Nejhezčí věc, jakou jsem kdy viděl". Postava je založena na postavě Rickyho Fittse z Americké krásy.
  • Ed Lauter – agresivní, krutý a sprostý fotbalový trenér
  • Randy Quaid – pan Briggs, dobrosrdečný ale tupý otec Janey a Mitche
  • Joanna Garcia – Sandy Sue, dívka s Touretteovým syndromem, která se stane roztleskávačkou
  • Beverly Polcyn – Sadie Agatha Johnsonová, reportérka šedesátnice, kterou učí Catherine v líbání. Její postava je založena na reportérce Josie ztvárněné Drew Barrymoreovou z filmu Nepolíbená.
  • Robert Patrick Benedict – Preston Wasserstein, kluk, který může uspořádat doma party, protože jeho nevšímaví rodiče odejdou z domu, parodie postavy Matthewa Brodericka z filmu Volný den Ferrise Buellera

Cameo role[editovat | editovat zdroj]

Několik herců z jiných teenagerských filmů se objevilo i v Bulšitu v malých rolích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Not Another Teen Movie na anglické Wikipedii.

  1. Not Another Teen Movie [online]. [cit. 2010-08-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]